Volledig scherm
PREMIUM
De rechtbank in Arnhem. © ANP

Barnevelder trapte zijn zwangere vriendin in de buik, nu glimlacht zij naar hem in de rechtbank

Op 19 september takelde de 28-jarige A. A. uit Barneveld zijn zeven weken zwangere vriendin zo vreselijk toe, dat ze zwaargewond in het ziekenhuis belandde. Een halfjaar later wierp hij haar kushandjes toe in de rechtbank, glimlachte de Barneveldse vriendelijk terug en smeekte de verdachte of hij bij de bevalling mag zijn.

Quote

Het is onverant­woord om u naar huis te sturen, ook al is de situatie veranderd

Rechter

Alles leek vergeven en vergeten tussen de aanstaande moeder en de verwekker van haar kind, dat er na een trap in haar buik bijna niet meer was geweest. Maar voor het Openbaar Ministerie en de rechtbank lag dat bepaald anders.

A. komt hoe dan ook niet vrij voordat zijn mentale gesteldheid in het Pieter Baan Centrum uitvoerig is bestudeerd, zei de rechter vanmorgen. „Ook al is de situatie kennelijk veranderd, het is absoluut niet verantwoord om u naar huis te sturen.’’

De onberispelijk geklede verdachte – zwarte outfit, stemmige stropdas en zijn haren in een hippe mannenknot gebonden – stond boos op na het tussenvonnis. Na een laatste blik op zijn vriendin, bij wie de zwellende buik schuilging onder een lange rok en een ruimvallende jas – en zijn ouders liet hij zich terugvoeren naar het cellencomplex.