Voor het aanleggen van een warmtenet, zoals op deze foto in Dordrecht, moet een grote leiding onder de straat worden gelegd die aftakt richting de huizen.
Volledig scherm
Voor het aanleggen van een warmtenet, zoals op deze foto in Dordrecht, moet een grote leiding onder de straat worden gelegd die aftakt richting de huizen. © Thymen Stolk

Besluit over wijkwarmteplan Schothorst pas na de zomer

Het college stelt het besluit over het wijkwarmteplan voor Schothorst-Zuid uit tot na het zomerreces. Dat schrijft wethouder Astrid Janssen (GroenLinks, Duurzaamheid) aan de gemeenteraad. Volgens de oorspronkelijke planning zou het plan voor het overschakelen van gas naar duurzame warmtebronnen 15 mei ter inzage gelegd worden.

De gemeente wil meer informatie inwinnen. Zo is de gemeente bezig met een marktverkenning om inzicht te krijgen hoe een warmtenet, dat voor een groot deel van de Amersfoortse woningen als het meest geschikt wordt gezien, aangelegd en geëxploiteerd kan worden. Daaruit moet ook naar voren komen wat de kosten en financieringsconstructies zijn. De resultaten van de marktverkenning zijn deze zomer bekend.

Ook wil de gemeente de resultaten van de pilot in Schothorst-Zuid afwachten. In de wijk worden tien voorbeeldwoningen verduurzaamd.  De gemeente verwacht dat de uitkomsten van de pilot, die een beeld moet geven over welke technische aanpassingen aan de woningen nodig zijn en welke investeringen daarmee gemoeid zijn. De gemeente verwacht de uitkomsten van de pilot rond de zomer.

De gemeente wil bovendien het klimaatakkoord van het rijk afwachten, dat antwoord moet geven op vragen over de betaalbaarheid en financiering. Dat akkoord wordt naar verwachting in september vastgesteld.

Wijk voor wijk

Janssen kondigde in maart aan dat Amersfoort wijk voor wijk van het gas af gaat. Per wijk wordt in kaart gebracht welke duurzame bron het beste kan worden aangewend om de huizen en kantoren te verwarmen. Na Schothorst-Zuid, waar nu al bij wijze van pilot stappen worden gezet, is de bedoeling dat nog dit jaar in Hoogland, Liendert, Vathorst en de bedrijventerreinen De Hoef en De Wieken-Vinkenhoef wordt begonnen met het opstellen van een zogeheten wijkwarmteplan. Afhankelijk van de snelheid waarmee dit gaat, volgen in 2020 al Nieuwland, het Vermeerkwartier, Soesterkwartier en Isselt en vervolgens in 2021 Randenbroek, De Berg-Zuid, Kattenbroek en de binnenstad. Elk blok telt minstens 6000 huizen en 900 andere gebouwen, zoals kantoren.

Ingrijpend

Het aanleggen van een warmtenet heeft wel grote gevolgen. Straten moeten open om grote leidingen te leggen, en ook in huis moet de boel worden aangepast, omdat reguliere verwarmingssystemen werken op water waarvan de temperatuur algauw twee keer zo hoog is.

Tot slot moeten veel huizen, zelfs huizen die nu al een hoog energielabel dragen, extra worden geïsoleerd, omdat de geringe warmte anders vervliegt. In wijken waar de aanleg van een collectief net niet kan, bijvoorbeeld omdat de buurt oud is of de animo te klein, is het plaatsen van een warmtepomp, zonnepanelen of andere (elektrische) bron een optie.

Kosten

Operatie ‘van het gas af’ gaat Amersfoort geld kosten. De gemeente zelf zal waarschijnlijk miljoenen op tafel moeten leggen, maar ook inwoners moeten hun financiële steentje bijdragen. Over bedragen wordt in de plannen niet gerept, maar uit richtlijnen van de rijksoverheid blijkt een bedrag van 15.000 euro eerder regel dan uitzondering.

Als de wijkwarmteplannen volgens planning worden opgesteld, en de uitvoering ervan vlotjes verloopt, dan zijn de genoemde wijken op zijn vroegst in 2032 volledig aardgasvrij. 

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!

  1. Mogen de terrassen eindelijk open, komt de regen met bakken uit de hemel
    PREMIUM
    column

    Mogen de terrassen eindelijk open, komt de regen met bakken uit de hemel

    Bijzonder om te zien, hoe goed het was geregeld in Amersfoort, al die terrassen met looproutes. Op dag 1 zijn wij uiteraard ook even gaan kijken. ’s Avonds een rondje gewandeld en een kop koffie op ons favoriete plein. Zonder nadenken op twee stoelen neergezakt en niet nagedacht dat we eerst langs de triage moesten. Maar heel druk was het niet, dus mochten we onze formulieren aan het tafeltje invullen, terwijl de cappuccino’s werden bereid.