Bevolkingsgroei in regio Amersfoort stagneert vanwege corona, Barneveld groeit nog wél sterk
De bevolking van de regio Amersfoort groeide vorig jaar met zo’n 2000 inwoners, ongeveer de helft minder dan in 2019. Door de vele reisbeperkingen vanwege het coronavirus kwamen weinig migranten deze kant op. Bovendien was het aantal sterfgevallen hoger dan normaal vanwege de virusuitbraak.
Delen per e-mail
Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In de regio groeide Scherpenzeel relatief het hardst: de gemeente kreeg er op 9000 inwoners 230 inwoners bij, een stijging van 2,4 procent. Ook Woudenberg (plus 263 inwoners op 13.000) bleek behoorlijk populair. Barneveld kreeg er in absolute zin de meeste inwoners bij (856 op bijna 60.000), Eemnes werd op 9000 inwoners 114 inwoners rijker in 2020.
In de andere gemeenten was nauwelijks sprake van stijging. Amersfoort (155.000 inwoners) en Leusden 30.000 inwoners) kregen er respectievelijk slechts 271 en 121 inwoners bij. In Amersfoort lag de groei een jaar eerder dik zes keer hoger, in Leusden vier keer. In Soest, Bunschoten en Nijkerk bleef het aantal inwoners nagenoeg gelijk, in Baarn kromp de bevolking met 24 (op zo’n 25.000 totaal).
Tekst loopt verder onder het kaartje...
De relatief kleine groei van het aantal inwoners in de regio, past in het landelijke beeld dat het CBS dinsdag naar buiten bracht. Aan het begin van 2020 verwachtten de statistici van het bureau nog dat het inwonertal in Nederland boven de 17,5 miljoen uit zou stijgen. Maar dat is niet gebeurd. Het aantal inwoners bleef net onder deze grens hangen.
Woonwijken
De meeste gemeenten in de regio Amersfoort maken zich al jaren op voor de door het CBS becijferde groei. Op meerdere plekken worden nieuwe woonwijken uit de grond gestampt, en verouderde bestaande woningen worden gesloopt ten behoeve van nieuwbouw. Amersfoort rekent al jaren met een model dat het aantal inwoners in 2030 op 175.000 raamt.
Om deze groei aan te kunnen, is in 2019 besloten om tot 2030 ieder jaar minstens duizend nieuwe woningen te bouwen. Ze moeten onder meer komen in het parapluproject Langs Eem en Spoor (3000 nieuwe huizen), waar onder meer de Wagenwerkplaats en De Nieuwe Stad onder vallen, en op De Hoef-West (2500 nieuwe huizen), wat nu nog voornamelijk dienst doet als bedrijventerrein. Ten westen van Vathorst worden in nieuwbouwwijk Bovenduist nog eens 2500 woningen verwacht.
Het CBS heeft geen onderzoek gedaan naar de specifieke situatie in de regio Amersfoort, maar uit het algemene onderzoek blijkt wel dat met name de eerste golf van het coronavirus een groot effect op de bevolkingsgroei had. Het aantal sterfgevallen oversteeg het aantal geboortes. Bovendien droogde de migratiestroom richting Nederland vrijwel op. De onderzoekers zagen ook dat minder mensen naar het buitenland verhuisden. Toen de coronamaatregelen werden versoepeld, kwam de migratie ook weer op gang.
Migratie
Tijdens de tweede golf die volgde in het najaar nam de migratie minder af dan in de eerste golf. Over het hele jaar kwamen er 59.000 meer mensen naar Nederland dan er naar het buitenland verhuisden. Daar komt bij dat er 4000 kinderen meer werden geboren dan er mensen overleden. Dat laatste droeg relatief weinig bij aan de bevolkingstoename.
Volgens de onderzoekers van het CBS was de afname van de bevolkingsgroei vooral in de grotere steden te merken. De meeste grotere steden groeien normaal gesproken vooral vanwege migratie. ,,Doordat het aantal immigranten sinds de wereldwijde coronamaatregelen sterk afnam, zakte de bevolkingsgroei vooral in deze steden in”, leggen de onderzoekers uit. ,,Er kwamen niet alleen minder arbeidsmigranten maar ook minder internationale studenten.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Amersfoortse binnenstad is populair, maar de stad moet aan de bak om dat te blijven
Hoe gaat de Amersfoortse binnenstad er in de toekomst uitzien? Hoe wordt het winkelbestand weerbaar tegen de groei van het online shoppen? En blijft het historisch centrum aantrekkelijk en levendig? Deze vragen komen aan bod in de nieuwe Nota Detailhandel, die de gemeente Amersfoort binnenkort presenteert. De nota biedt een blik op de toekomst van het stadshart. -
PREMIUM
Burgemeester Bolsius van Amersfoort: ‘Die lichamen op straat, dat nooit meer’
Als burgemeester is Lucas Bolsius (62) wel wat crises gewend. Maar 2020 sloeg ook voor hem alles. ‘Zijn’ Amersfoort en haar inwoners gingen gebukt onder de gevolgen van corona, en ook zijn eigen gezin bleek niet immuun voor het virus. Een gesprek over zijn ervaringen, hoop voor de toekomst én zijn kritiek op de rijksoverheid, die volgens hem vanaf het begin al veel voortvarender had moeten handelen. -
Pop-up expositie van ‘coronakunst’ te zien in Amersfoort
Ouderen en jongeren die samen ‘coronakunst’ maakten voor het project Een creatieve knuffel voor jou van Stichting Smaak, zien hun werk eindelijk geëxposeerd in het centrum van Amersfoort. -
Dit project van 83,5 miljoen euro moet einde maken aan file-ellende A1-A30 bij Barneveld
Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft een belangrijke stap gezet voor het oplossen van het fileprobleem bij Barneveld en het verkeersveiliger maken van de aansluiting A1-A30. Het knooppunt staat hoog in de file-top 10. -
Fietsster schrikt van voorbijrijdende motor en maakt harde smak in Woudenberg
Een fietsster is dinsdagmiddag zo hard geschrokken van een voorbijrijdende motor op de Maarsbergseweg in Woudenberg dat ze de macht over haar stuur verloor en hard tegen het asfalt smakte.
-
Schoonmakers halen kluis Corderius College leeg: 62.000 euro gebruikten ze voor hun drugsverslaving
Twee schoonmakers hebben het Corderius College in Amersfoort vorig jaar zomer voor ruim 62.000 euro bestolen. Het gaat om kluisgeld dat onder meer bedoeld was voor schoolreisjes. Ze hadden het geld nodig om hun drugsverslaving en die van hun ouders te bekostigen. -
Tóch geen zonneveld in Stoutenburg, omwonenden halen opgelucht adem
De aanleg van een zonneveld van vijf hectaren aan de Horsterweg in Stoutenburg gaat niet door. Behalve dat zo ongeveer alle omwonenden tegen het project zijn, blijkt het ook nog eens te duur. -
PREMIUMVIDEO
In korte tijd zijn 22 inwoners van Bunschoten overleden aan corona: alle condoleancekaarten uitverkocht
De condoleancekaarten in de supermarkten van Bunschoten zijn zelfs uitverkocht. Zó inktzwart is de periode die het dorp, als grootste coronabrandhaard van Nederland, beleeft. In woonzorgcentrum De Haven zijn afgelopen maand 22 inwoners bezweken aan het virus.