Volledig scherm
De politierechter in Utrecht heeft twee 19-jarige verdachten vrijgesproken van het aanranden van twee meisjes van 12 in zwembad de Octopus in Leusden. © AD/Rodney Kersten/Studio Bell

Bewijs te dun: verdachten van aanranding 12-jarige meisjes in zwembad De Octopus vrijgesproken

De politierechter in Utrecht heeft twee 19-jarige verdachten vrijgesproken van het aanranden van twee meisjes van 12 in zwembad de Octopus in Leusden. Omdat geen enkele getuige zag wat er onder water precies gebeurde in het bubbelbad, vond de rechtbank het bewijs tegen de aanranders te dun.

De moeders van de meisjes reageerden diep teleurgesteld op de uitspraak. Hun dochters kampen ruim een jaar later nog steeds met de gevolgen, vertelden ze voor de rechtbank. Als brugklassers leken ze voorbestemd voor het vwo, maar door de zwakke cijfers die ze na het incident haalden, was havo het hoogst haalbare. De meisjes zijn nog steeds angstig en zijn hun onbevangenheid kwijt, aldus hun zichtbaar geëmotioneerde moeders.

De handtastelijkheden in de Octopus zouden zich hebben voorgedaan op 30 april 2018. De meisjes vertelden de badmeester en later de door hem opgeroepen agenten dat ze seksueel waren lastig gevallen door twee oudere jongens. Het duo zou de twaalfjarigen zijn gevolgd door het zwembad, waarna de meisjes een veilig heenkomen zochten tussen andere gasten in het drukke bubbelbad. De verdachten zouden zich aan weerskanten tussen hun slachtoffers hebben gewurmd om telkens als het bubbelbad aan sloeg onder het bruisende wateroppervlak ontuchtige handelingen te plegen.

Betast

Quote

Hij was zoveel sterker en ik was zo bang

Slachtoffer

De meisjes verklaarden dat ze minutenlang werden betast aan hun borsten, billen en kruis. De verdachten zouden ze ook hebben gedwongen de hand op hun geslachtsdelen te leggen. ,,Telkens als ik terugtrok, greep hij mijn pols nog strakker vast. Hij was zoveel sterker en ik was zo bang’’, aldus één van de meisjes. Ze worden uiteindelijk ontzet door drie tienermeiden, die het gevoel hebben dat er iets niet in de haak is.

Bij dat gevoel zat nu net de crux, vond de verdediging. ,,We weten niet of er gebeurd is wat de meisjes zeggen. Natuurlijk twijfelen de ouders niet aan hun verhaal, maar in het strafrecht geldt dat er sluitend bewijs moet zijn. Een ‘gevoel’ dat er iets mis was, is dat niet. Getuigen moeten het gezíen hebben en dat is bij niemand in deze zaak het geval’’, zei advocaat Ruud van Boom.

Als Jezidische vluchtelingen met een verblijfsstatus zou een straf fnuikende gevolgen hebben voor de twee verdachten, vulde raadsvrouw Merlijn van Keulen aan. ,,Ze kunnen er hun recht op verblijf mee verspelen en terug worden gestuurd naar het land van waaruit ze moesten vluchten.’’ 

De verdachten zelf bleven bij hun verklaring dat er in het zwembad niets was voorgevallen. Het Openbaar Ministerie kan tegen de vrijspraak in hoger beroep. Of dat gebeurt, was na afloop van de zitting nog onduidelijk.

Elke dag het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!