De Lange Brinkweg.
Volledig scherm
De Lange Brinkweg. © Google Maps

Bewoners bijgebouw Lange Brinkweg moeten nu echt huis uit, anders dreigen hoge boetes

Bewoners van een bijgebouw aan de Lange Brinkweg in Soest krijgen drie maanden om hun woning te verlaten. Wonen ze er in maart nog, dan moet de eigenaar maandelijks 5000 euro boete betalen. De dwangsommen kunnen oplopen tot een maximum van 50.000 euro.

Dat bepaalt de Raad van State in een beroepszaak die de eigenaar van de bebouwing had aangespannen tegen het besluit van de gemeente Soest. Bewoning van het bijgebouw is volgens de gemeente simpelweg in strijd met het bestemmingsplan. Dat voorziet niet in wonen in het pand. De gemeente gelastte de eigenaar en de bewoners van het bijgebouw in september vorig jaar dat zij het pand moesten ontruimen, en legde dwangsommen van 5000 euro per maand op om dat af te dwingen.

De eigenaar ging daar bij de gemeente en de rechtbank tegen in beroep. Die wezen zijn bezwaren af, waarop de eigenaar beroep aantekende bij de Raad van State. Die verwerpt zijn protesten ook. Het bijgebouw mag over drie maanden niet meer worden bewoond, en alle woonvoorzieningen zoals sanitair moeten uit het pand worden verwijderd.

Toezeggingen

De strijd rond de bewoning van het pand aan de Lange Brinkweg sleept zich al zeker sinds 2008 voort. Volgens de Soester eigenaar heeft toenmalig wethouder Middelkoop hem destijds in een persoonlijk gesprek voor hem geruststellende toezeggingen gedaan. Op korte termijn zou het bijgebouw een woonbestemming krijgen, beloofde Middelkoop volgens de eigenaar, én zou de bewoning worden gedoogd als de eigenaar kon aantonen dat het pand al voor 1994 werd bewoond. Als dat het geval was, werd gewoonterecht van kracht waardoor de bewoning kon worden gelegaliseerd.

Maar de Raad van State vindt in de stukken geen bewijs voor beloftes dat de bewoning zou worden gelegaliseerd. De gemeente stuurde eind 2009 een brief aan de eigenaar dat het gebouw geen woonbestemming kreeg en dat ertegen zou worden opgetreden. Maar de gemeente zag van ingrijpen af omdat de eigenaar liet weten dat de woning tijdelijk bewoond zou blijven. Dat de gemeente daarop niet is opgetreden, kan volgens de Raad evenmin worden beschouwd als toezegging dat bewoning legaal kon worden.

Niet relevant

Dat buren zeggen geen hinder van de bewoning te ondervinden, kan evenmin reden zijn om van een woonverbod en dwangsom af te zien. De raad vond het ook niet relevant om de bewoners van het bijgebouw als getuigen te horen. De eigenaar wilde hen laten vertellen hoelang er al in het gebouw wordt gewoond, en hoe lastig het voor hen is nieuwe woonruimte te vinden. Dat het pand sinds de bouw in 2004 wordt bewoond, is al bekend, verklaart de raad. Die vindt de opgelegde dwangsom ook niet buitensporig hoog.