Volledig scherm
© Herman Stover

Bewoners mogen meedenken naar oplossing voor knooppunt A1-A30

Er komt een breed onderzoek naar de knelpunten die moeten worden opgelost op het knooppunt A1-A30 bij Barneveld. Behalve Barneveld gaan ook de buurgemeenten Amersfoort en Nijkerk meedenken, samen met Putten, Ede en Apeldoorn. Ook individuen mogen met ideeën komen.

Verder doen mee de Barneveldse Industriële Kring, het waterschap, de provincie Gelderland, de Regio Foodvalley, omliggende bedrijven Goudreinet en tankstation Tango, politie, brandweer en ambulancedienst. Al deze organisaties vormen een klankbordgroep.

Het grootschalige analytische onderzoek moet leiden tot een lijst van ‘kansrijke’ oplossingen. Er is al een lijst van 15 oplossingen gemaakt door het ministerie van infrastructuur en waterstaat, Rijkswaterstaat, de provincie en de gemeente Barneveld. Ook burgers kunnen oplossingen indienen via verkenningA1A30@minienw.nl Eind 2020 wordt een definitieve keuze gemaakt.

Fly-overs

Grootste knelpunt is momenteel de slechte doorstroming, die met fly-overs zou moeten worden opgelost. Verkeer van de A30 moet nu nog voor verkeerslichten wachten om de A1 op te kunnen en andersom. Er moet niet alleen worden gekeken naar een betere aansluiting van de A30 op de A1 zodat het verkeer beter kan doorstromen. Ook onderwerpen als waterberging, duurzaamheid en kosten moeten worden besproken.

Het analytische onderzoek vormt de eerste fase van de zogeheten MIRT-verkenning. MIRT staat voor Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport onder leiding van de adviesbureaus Royal HaskoningDHV, Infram en BUCK. Voor het knooppunt heeft het ministerie 22 miljoen beschikbaar en de provincie 7,5 miljoen.