Volledig scherm
Bas Eenhoorn (links) presenteert zijn rapport. © Saskia Berdenis van Berlekom

Bewoners: ‘Rapport over crisis Vink is waardeloos’

De commissie Eenhoorn heeft in haar kritische onderzoek naar de Barneveldse ‘zandcrisis’ rond afvalverwerker Vink vragen van de bewonersgroep op ‘arrogante wijze’ genegeerd. Het rapport heeft zo geen enkele waarde, vinden bewoners.

De uitkomsten zijn door de raadscoalitie gedicteerd en politiek getint. ‘Wij deden als bewoners voor spek en bonen mee.’ Dat constateert de ontbonden klankbordgroep die het vertrouwen in het college en commissie heeft opgezegd.

In het vorige week gepresenteerde rapport concludeert Eenhoorn dat het college in de kwestie rond het zand van Vink geen regie, leiderschap, daadkracht en transparante communicatie heeft getoond.

Zorgplicht

De bewonersgroep stelt in een reactie dat veel zwaardere conclusies moeten worden getrokken. De gemeente is in haar zorgplicht voor gezondheid en eigendommen van bewoners ernstig tekortgeschoten, oordelen de bewoners. ‘Zo’n 3000 huishoudens in door mogelijk vervuilde grond getroffen wijken zijn gedupeerd door onbehoorlijk en onbetrouwbaar bestuur’.

De klankbordgroep ziet van zijn inbreng over met name de herkomst van de grond, vrijwel niets terug in het rapport. Alle ingebrachte negen punten over het bodemonderzoek werden op het laatste moment in een ‘arrogante brief’ afgewezen: ’Jullie hebben geen bevoegdheden en wij kunnen jullie deze verantwoording niet geven’.

‘De gemeente hield er een verborgen agenda op na voor de klankbordgroep, wij mochten voor spek en bonen meedoen’, ontdekten de bewoners na drie maanden vergaderen. Ondanks toezeggingen kregen de bewoners conceptrapport en verslagen vooraf niet ter inzage, en werd er geen wederhoor toegepast. De klankbordgroep diende daar een officiële klacht over in.

Onder het tapijt

De werkelijke oorzaak van de crisis rond het vervuilde zand wordt in het rapport handig onder het tapijt geschoven, stellen de bewoners. Ze voeren andere aanwijzingen aan. Terwijl een forensisch accountant van de Omgevingsdienst klip en klaar stelde dat ‘het zand niet geschikt was voor onze woonwijken en moest worden afgestort of opnieuw gereinigd’, wordt volgehouden dat er geen gevaar voor de gezondheid is. Een medewerker van de GGD sloot tegenover een bewoner gezondheidsrisico’s niet uit, maar die bewoner werd door wethouder De Kruijf beschuldigd van vervalsing van de geluidsopname.

De klankbordgroep heeft veel vragen gesteld over de herkomst van de vervuilde grond, maar de partijen houden de kaken daarover volgens de bewoners stijf op elkaar.

Dat Eenhoorn dat de gemeente bewoners en politiek veel te laat informeerde, kunnen de bewoners slechts bevestigen. Al heel snel riep de gemeente dat er geen gezondheidsrisico was, terwijl de onderzoeken nog moesten worden uitgevoerd, luidt het verwijt.

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief