Volledig scherm
© GinoPress B.V.

Bewoners woonzorgcentrum Bunschoten opgesloten na stroomstoring: zorgen over veiligheid

Door een stroomstoring hebben dinsdagavond meerdere bewoners van woonzorgcentrum De Haven in Bunschoten vastgezeten in de lift. De toegangsdeuren van twee gebouwen van de instelling konden tot ruim een uur na de storing niet meer open.

CDA-Statenlid Tineke Koelewijn, die toevallig op bezoek was, heeft de kwestie aangekaart bij de brandweer. Toen de storing was opgelost en de lichten weer aangingen, bleven volgens Koelewijn alle elektrische deuren in de gebouwen Elburg en Kampen op slot. Zo ook de deuren van de trappenhuizen, de liften en die van kamers van bewoners. Toen Koelewijn na een uur het gebouw kon verlaten via een tuindeur die niet elektrisch was, waren de problemen nog steeds niet opgelost.

CDA-Statenlid Tineke Koelewijn is bezorgd over de veiligheid in woonzorgcentrum De Haven in Bunschoten. Ruim een uur na de stroomstoring dinsdagavond konden de elektrische deuren daar nog steeds niet open. ,,Wat gebeurt er als er brand uitbreekt? De bewoners kunnen dan niet vluchten”, stelt Koelewijn.

Omdat zij te horen kreeg dat er geen protocol en externe alarmering zijn, kaartte ze de kwestie aan bij de Veiligheidsregio Utrecht (VRU). Die is gistermiddag poolshoogte gaan nemen in De Haven, zegt woordvoerster Mendy van Daalen. ,,Er is sprake van een technische storing. Die proberen we op te lossen. Tot die tijd treffen we noodmaatregelen.”

Hoe het protocol in De Haven specifiek in elkaar zit, kan Van Daalen niet zeggen. ,,Dat staat doorgaans beschreven in een zorgcontinuïteitsplan. Het is aan de organisatie om de deuren te testen. De brandweer doet dat niet omdat we dan de zorgverlening verstoren.”

Gebruikelijk is dat bij calamiteiten deuren automatisch opengaan zodat er ontruimd kan worden. ,,Ik kan me voorstellen dat als er dementerenden zijn, er ook voor wordt gekozen om de deuren toch met de hand te openen.”

De verantwoordelijke facilitair manager van De Haven was niet bereikbaar voor commentaar.

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!