Volledig scherm
Het U-blok bij winkelcentrum de Biezenkamp in Leusden. © Saskia Berdenis van Berlekom

Biezenkamp leeft op na stroperige vernieuwing

Het echtpaar dat met zijn weigering te vertrekken de modernisering van winkelcentrum de Biezenkamp frustreerde en vertraagde, is volgens bewoners en winkeliers zelden meer aanwezig. De omgeving twijfelt hardop of de eigenaren van de twee flats in het nooit gesloopte U-blok nog wel in Leusden wonen.

Een woordvoerder van het echtpaar spreekt het beeld desgevraagd tegen. De man en de vrouw zijn volgens hem geregeld op reis, maar staan nog altijd ingeschreven op De Biezenkamp. „Nog even los van dat het niemand iets aangaat, het is onzin dat ze er niet meer zouden verblijven’’, zegt hij.

Omwonenden en middenstanders in het gemoderniseerde winkel- en woongebied in Leusden-Noord vinden het ironisch dat uitgerekend de mensen door wier toedoen de Biezenkamp er jarenlang bij lag als een bouwput, ogenschijnlijk zijn vertrokken. Sommigen zeggen hooguit één keer per week licht te zien achter de vergeelde vitrage voor de ramen. Ook de auto van het echtpaar staat volgens winkeliers bijna nooit meer op zijn vaste plek aan de achterkant van het U-blok.

De ver­nieuwde Biezenkamp is sinds de oplevering van de Lidl-supermarkt en appartementen zo goed als gereed. Het oubollige wijkwinkelcentrum onderging een metamorfose met de omvangrijke sloop en nieuwbouw van winkels en woningen. Het verouderde U-blok aan het centrale plein stond ook op de nominatie, maar bleef staan omdat het genoemde echtpaar zich niet uit liet kopen en, in een later stadium, onteigening door de gemeente Leusden met succes aanvocht. De jarenlange vertraging die het geschil tot gevolg had, dreef winkeliers en bewoners tot wanhoop.

Luifel

Ontwikkelaar Heijmans koos uiteindelijk voor renovatie van het U-blok, maar moest bij het wit pleisteren van de stenen buitengevel de twee appartementen van het echtpaar overslaan. Tegen de gemeente Leusden hebben de eigenaren nog een rechtszaak lopen over het ongevraagd slopen van een luifel en een stuk muur.

Wethouder Wim Vos (CDA) wil niet ingaan op het geschil zolang de rechter nog uitspraak moet doen. „Het is vervelend dat er nooit een akkoord is bereikt, en dat dit onderdeel van de Biezenkamp niet de beoogde uitstraling heeft, maar beschuldigen doen we niemand. Voor het overige ziet het winkelcentrum er prachtig uit.’’ 

Elke dag het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!