Volledig scherm
De Birkstraat. © RV

Birkstraat sneller vrij bij ongeval

De gemeente Soest wil vijf jaar lang ervaring opdoen met zogeheten incidentmanagement op de provinciale N221 van Amersfoort naar Soest en door Soest. Het gaat om de Birkstraat en de doorgaande route door Soest tot en met de Koningsweg.

Incidentmanagement betekent dat de weg na een incident zo snel mogelijk vrij wordt gemaakt; dat is met name van belang voor bus 70 die in de spits acht keer per uur over de Birkstraat rijdt. Na een melding komen naast hulpdiensten daarom direct ook de wegbeheerder en een berger te plaatse.

Onder incidenten vallen naast ongevallen, ook pechgevallen, achtergelaten voertuigen, kijkersfiles, afgevallen lading en andere onvoorziene situaties zoals loslopende koeien. Rijkswaterstaat en de provincie Utrecht hebben al ruime ervaring met incidentmanagement.

Op gemeentelijke wegen en met name bij middelgrote en kleinere gemeenten is incidentmanagement een relatief nieuw fenomeen. Tijdens een proefperiode van vijf jaar wil Soest hier ervaring mee opdoen. De proef begint met het plaatsen van hectometerbordjes langs de hele route, zodat de exacte locatie van een incident meteen duidelijk is.

De gemeenteraad neemt vanavond een besluit om daaraan 45.000 euro te besteden.

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!