Boeren ‘ontzettend blij’ met intrekken stikstofmaatregelen

Het Utrechtse provinciebestuur komt boze boeren die het provinciehuis vandaag bezetten deels tegemoet. Ze mogen onder bepaalde omstandigheden tóch uitbreiden. De provincie Gelderland heeft de stikstofmaatregelen voor de boeren voorlopig ingetrokken.

Quote

We gaan de stikstof­maat­re­ge­len intrekken en opnieuw ‘met elkaar’ schrijven

Peter Drenth, gedeputeerde

De Gelderse gedeputeerde Peter Drenth wilde afgelopen vrijdag nog niks weten van het opschorten van de stikstofmaatregelen. Maar vandaag zwichtte hij toch, in aanwezigheid van naar schatting duizend luid scanderende boeren bij het provinciehuis in Arnhem. ,,We gaan de stikstofmaatregelen intrekken en opnieuw ‘met elkaar’ schrijven’’, zei Drenth.

,,Ik ben hier ontzettend blij mee’’, reageert Fije Visscher, kalverhouder in Nijkerk en voorzitter van LTO Gelderse Vallei. ,,De maatregelen van de provincie waren nog zwaarder dan landbouwminister Carola Schouten aanvankelijk in haar brief aankondigde. Het kan niet zo zijn dat de boeren zowat de hele rekening van de stikstofcrisis gepresenteerd krijgen. Dat hebben we met de enorme opkomst van boeren bij het provinciehuis heel duidelijk gemaakt.’’

Zeventig boeren uit Eemland trokken vanochtend naar het Utrechtse provinciehuis.
Volledig scherm
Zeventig boeren uit Eemland trokken vanochtend naar het Utrechtse provinciehuis. © Caspar Huurdeman

De komende week gaat een delegatie boeren met het provinciebestuur in gesprek over een alternatieve invulling van de stikstofmaatregelen. Op het provinciehuis in Utrecht waren ook honderden boeren samengekomen om te protesteren, onder wie zeventig uit Eemland.

In eerste instantie wilde gedeputeerde Hanke Bruins Slot geen toezeggingen doen, maar de boeren namen daarmee geen genoegen en besloten te blijven. Enkele boeren parkeerden hun trekker voor de ingang van het parkeerterrein, zodat medewerkers van het provinciehuis niet konden vertrekken.

Uiteindelijk deed Slot toch een gedeeltelijke toezegging. Ze zei dat agrariërs onder bepaalde omstandigheden tóch mogen uitbreiden. Boeren die nog ruimte hebben in hun stallen, mogen deze benutten door er extra dieren in te houden. Volgens gedeputeerde Bruins Slot is dit geen sprake van een wijziging van de beleidsregels, maar was er over dit punt veel onduidelijkheid.

Fosfaatrechten

Na uren van overleg gaf ze de boze boeren nadere uitleg. De boeren moeten voor de extra ruimte in hun bestaande stal wel fosfaatrechten kopen. De toelichting van de bestuurder was voldoende voor honderden boeren om het provinciehuis te verlaten.

Edwin Daatselaar, melkveehouder uit Baarn en bestuurslid van LTO Eemland, is blij met de toezegging van Slot, maar helemaal tevreden is hij niet. ,,We hadden op meer gehoopt, maar de gedeputeerde wilde niet toegeven. De provincie is al beleid aan het schrijven terwijl er bij ons nog veel onduidelijkheid bestaat over de uitstoot van stikstof. Het ziet er naar uit dat de boeren moeten inleveren, terwijl de huizen- en wegenbouw straks weer vrolijk door kunnen gaan. Dat voelt oneerlijk.’’

De trekkers vanuit Arnhem en Utrecht zorgden voor veel extra drukte op de snelwegen. 

  1. Vakbond houdt bij poort van slachterij in Scherpenzeel Duitse busjes scherp in de gaten op coronaregels
    PREMIUM
    VIDEO

    Vakbond houdt bij poort van slachterij in Scherpen­zeel Duitse busjes scherp in de gaten op coronare­gels

    Het is één uur in de middag als een stoet Duitse taxibusjes het terrein van vleesslachterij Vion in Scherpenzeel verlaat. Elke chauffeur heeft maximaal twee passagiers mee, de een bijna voorin, de ander achterin. Iedereen draagt een mondkapje. De vestiging in Scherpenzeel mocht open blijven om dat deze zich, in tegenstelling tot die in Apeldoorn en Groenlo, netjes aan de coronaregels houdt.