Volledig scherm
Trajectcontroleborden zijn een jaar te vroeg. © Caspar Huurdeman

Borden voor trajectcontrole staan al een jaar langs Bisschopsweg, maar bekeurd wordt er nog niet

De speciale verkeersborden staan inmiddels ruim een jaar langs de N414 tussen Eembrugge en Bunschoten, maar de aangeduide trajectcontrole laat mogelijk nog tot april 2020 op zich wachten.

Automobilisten die over de Bisschopsweg (N414) tussen Eembrugge en Bunschoten rijden moeten niet denken dat de trajectcontrole wellicht helemaal van de baan is. Al sinds november vorig jaar staan de waarschuwingsborden nutteloos in de berm.

Quote

De aannemer heeft die borden gewoon erg vroeg en optimis­tisch neergezet

Marloes van Kessel (CVOM)

,,De aannemer heeft die borden gewoon erg vroeg en optimistisch neergezet’, zegt woordvoerder Marloes van Kessel van het CVOM, het deel van het Openbaar Ministerie dat over verkeerszaken gaat. In 2018 werd aangekondigd dat dit jaar op twintig provinciale wegen trajectcontrole zou worden ingevoerd in navolging van een aantal snelwegen. Dit om te zorgen dat automobilisten zich aan de snelheid van 80 kilometer per uur houden.

,,Door technische omstandigheden is wat vertraging opgelopen. De bedoeling was dat de trajectcontrole in september operationeel zou zijn’’, aldus Van Kessel.

Langs de aangewezen provinciale wegen – twintig in totaal – komen camera’s die de gemiddelde snelheid meten van langsrijdend verkeer. Wie boven de toegestane snelheid uitkomt, krijgt een bekeuring.

Testfase

Voordat de trajectcontrole daadwerkelijk in werking gaat, volgt eerst een testfase. ,,De trajectcontrole wordt onder alle omstandigheden getest, zowel overdag als ’s nachts en bij verschillend weer.’’

Volgens het CVOM krijgen automobilisten geen bekeuring als ze tijdens de testfase worden betrapt op te snel rijden. Uiterlijk eind april moet de trajectcontole op de provinciale wegen in Noord-Nederland in werking zijn. Wanneer dat precies is, maakt het OM twee weken van te voren bekend.