Amersfoort moet meer buitensportplekken krijgen, zoals hier in het Brabantse Nuenen.
Volledig scherm
Amersfoort moet meer buitensportplekken krijgen, zoals hier in het Brabantse Nuenen. © Jean Pierre Reijnen

Buijtelaar: ‘Amersfoort moet sportmekka worden’

Amersfoort moet over vijf jaar het sportmekka van Nederland zijn. Zo moet driekwart van de inwoners dan tevreden zijn met het sportaanbod en dient driekwart van de gemeentelijke accommodaties volledig toegankelijk zijn voor mensen in een rolstoel. Verder moeten er dan minstens vier nieuwe openbare sportplekken bij zijn gekomen.

Dat valt op te maken uit het nieuwe sportplan, dat deze week door verantwoordelijk wethouder Hans Buijtelaar (VVD, sport) aan de buitenwereld gepresenteerd is.

Amersfoort doet het op sportief gebied bovengemiddeld goed, blijkt uit de cijfers die ten grondslag liggen aan het nieuwe plan. Zo sport 81 procent van de Amersfoorters minstens één keer per week, terwijl het landelijk gemiddelde op 57 procent ligt. En zeker met het nieuwe sport- en zwemcomplex Amerena is er volgens de wethouder aan goede en ‘topsportgeschikte’ accommodaties geen gebrek. Grote koerswijzigingen zijn volgens Buijtelaar dan ook niet nodig. ‘Never change a winning team’, aldus de wethouder in zijn voorwoord. Toch is er op een paar punten nog wat winst te behalen.

Eén van de voorbeelden hiervan is het onderwijs. Op scholen in de door de gemeente als achterstandswijken getypeerde stadsdelen Koppel, Kruiskamp, Soesterkwartier, Liendert en Schuilenburg zou er meer aandacht mogen komen voor sport. Om dit te bewerkstelligen, zet de gemeente hier voortaan buurtsportcoaches in. In zijn algemeenheid wil de gemeente dat in 2024 driekwart van de scholen tijdens en na de lessen sport en beweging aanbiedt.

Voor mensen met een beperking en lhbti’ers breekt de stad een lans. Minimaal de helft van de sportclubs moet in 2024 aangesloten zijn bij het Regenboogplatform Amersfoort, dat zich hardmaakt voor een stad waarin iedereen mee kan doen. Bij een subsidieaanvraag wordt voortaan aan een vereniging gevraagd wat zij doet om ervoor te zorgen dat iedereen, ongeacht geaardheid of beperking, mee kan doen. De gemeente maakt zelf werk van toegankelijkheid door in 2024 uit zeker driekwart van alle accommodaties alle fysieke drempels te verwijderen die de toegang voor rolstoelers bemoeilijken.

Sportrondjes

Om ook de figuurlijke drempel om te gaan sporten te verlagen, wil Buijtelaar meer gratis te gebruiken sportrondjes buiten aanleggen. Voor 2024 zeker vier, maar mogelijk zelfs acht. Sowieso moet bij de bouw van iedere nieuwe woonwijk of –buurt meer aandacht komen voor sport. Voor de al bestaande verenigingsgebouwen en –velden moet worden gekeken wie welk (groot) onderhoud verdient. Sportpark Zielhorst en zwembad Hoogland zijn voorbeelden van accommodaties die wel een lik verf kunnen gebruiken.

Voor deze en andere maatregelen is de komende jaren meer geld beschikbaar dan de voorbije jaren opging aan sport. De vier partijen die samen het gemeentebestuur vormen (D66, VVD, GroenLinks en ChristenUnie) spraken bij hun aantreden vorig jaar zomer af jaarlijks één miljoen extra opzij te zetten voor deze post. Hiermee ligt het gemiddeld budget per jaar op zo’n 12 miljoen euro.

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!