Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Bunschoter (25) kroop meerdere keren met onmeetbaar veel speed en ghb op achter het stuur

De laboranten van het Nederlands Forensisch Instituut keken vreemd op toen ze in november 2018 het bloed van de 25-jarige L. van T. uit Bunschoten moesten controleren op drugs. De man snoof op de avond van zijn aanhouding zoveel speed dat de meetapparatuur er een dag of wat later bij 700 microgram mee ophield.

Behalve driekwart gram amfetamine goot de Bunschoter de bewuste dag ook een sloot van het vloeibare, uiterst verslavende ghb naar binnen. De agenten die hem van de weg plukten troffen Van T. hevig trillend en zwetend aan achter het stuur. Het was een domme actie, mompelde hij vanochtend tegen de politierechter in Utrecht. ,,Ik was de enige van het stel met een auto, maar ik had natuurlijk niet moeten gaan rijden.’’

Het inleveren van zijn rijbewijs weerhield de verslaafde Van T. er niet van drie weken later opnieuw met een grote hoeveelheid speed en ghb in zijn lijf achter het stuur te kruipen. Dat zijn rijbevoegdheid was ingetrokken, was hem ontgaan.

Vliegensvlug

De Bunschoter ontliep zijn straf voor een derde vergrijp. Het surveillanceteam dat hem drie dagen voor kerst tot stoppen maande, rapporteerde dat Van T. nadat hij zijn auto langs de kant had gezet vliegensvlug van plek wisselde met zijn vriendin. De rechter wilde het zeker geloven, maar vond niet afdoende bewezen dat de verdachte die avond zelf zijn auto bestuurde.

De openbaar aanklager eiste twee maanden onvoorwaardelijke celstraf voor de in haar ogen totaal onverantwoorde acties van de verdachte. ,,U had telkens een enorme hoeveelheid drugs achter de kiezen. Hoe kwam u er bij achter het stuur te stappen? Het mag een wonder heten dat er geen ongelukken zijn gebeurd en we hier niet met slachtoffers of nabestaanden in de zaal zitten’’, sprak ze Van T. streng toe.

De rechtbank maakte er acht weken van en verplichtte de Bunschoter onder meer tot het volgen van een behandeling voor zijn verslaving. Van T. zit momenteel een straf van vier maanden uit voor diefstal.