De nieuwe wethouders bij hun installatie, op 20 juni 2018. Vanaf links: Fatma Koser Kaya (D66, cultuur en onderwijs), Cees van Eijk (GroenLinks, jeugdzorg en werk en inkomen), Astrid Janssen (GroenLinks, duurzaamheid en ruimtelijke ordening), Kees Kraanen (VVD, stedelijk beheer en personeelszaken), Menno Tigelaar (ChristenUnie, wonen en zorg), Hans Buijtelaar (VVD, verkeer en sport) en Willem-Jan Stegeman (D66, financiën en nieuw stadhuis).
Volledig scherm
PREMIUM
De nieuwe wethouders bij hun installatie, op 20 juni 2018. Vanaf links: Fatma Koser Kaya (D66, cultuur en onderwijs), Cees van Eijk (GroenLinks, jeugdzorg en werk en inkomen), Astrid Janssen (GroenLinks, duurzaamheid en ruimtelijke ordening), Kees Kraanen (VVD, stedelijk beheer en personeelszaken), Menno Tigelaar (ChristenUnie, wonen en zorg), Hans Buijtelaar (VVD, verkeer en sport) en Willem-Jan Stegeman (D66, financiën en nieuw stadhuis). © Nico Brons

Burgemeester en wethouders zijn halverwege hun periode: hoe gaat het met het bestuur in Amersfoort?

Afgelopen zaterdag exact twee jaar geleden ging Amersfoort naar de stembus. Na een lange en moeizame formatie, rolde hier uiteindelijk een nieuw stadsbestuur uit, gevormd door wethouders van D66, VVD, GroenLinks en ChristenUnie. Hoe doen zij het, waar staan we en wat is er tot nu toe terechtgekomen van de torenhoge ambities? Een tussenstand.

Om te zeggen dat de weg naar een nieuw stadsbestuur in 2018 hobbelig verloopt, is het understatement van de eeuw. De problemen beginnen de dag na de verkiezingen al. Het melden van de definitieve uitslag, ’s ochtends op het stadhuis, lijkt een formaliteit, maar dat blijkt het niet. Het aantal stemmen ligt zó dicht bij elkaar, dat na een ingewikkelde berekening een zetel die het CDA had verwacht te krijgen, naar D66 gaat. De democraten krijgen hierdoor zeven zetels, het CDA slechts vijf. 

Er wordt besloten tot een hertelling van álle stemmen. Het resultaat: zowel de VVD, D66, GroenLinks als het CDA krijgen zes zetels. Die uitslag maakt de formatie niet gemakkelijker. Na drie maanden praten, kan er op 20 juni eindelijk een nieuwe wethoudersploeg worden beëdigd. Twee namens D66 - Willem-Jan Stegeman (financiën en nieuw stadhuis) en Fatma Koser Kaya (onderwijs en cultuur), twee namens de VVD - Hans Buijtelaar (verkeer en sport) en Kees Kraanen (stedelijk beheer en personeelszaken), twee namens GroenLinks - Astrid Janssen (duurzaamheid en ruimtelijke ordening) en Cees van Eijk (jeugdzorg en werk en inkomen) - en één namens de ChristenUnie - Menno Tigelaar (wonen en zorg).