Nermina Kundic, wethouder in Soest, woont in Veenendaal.
Volledig scherm
Nermina Kundic, wethouder in Soest, woont in Veenendaal. © Cees Wouda

Burgemeester Soest neemt wethouder in de maling: ‘Ze kan hier geen huis vinden boven de 6,5 ton’

Burgemeester Rob Metz van Soest kon dinsdagavond een grap niet inhouden. Dat gebeurde tijdens een korte discussie over het verzoek van wethouder Nermina Kundic (D66) om haar weer een jaar ontheffing te verlenen van de verplichting om in de gemeente Soest te wonen. Kundic woont in Veenendaal, waar ze eerder wethouder was.

,,Ik hoorde de wethouder zeggen dat ze in haar zoektocht naar woningen boven de 650.000 euro in Soest niet is geslaagd’’, grapte de burgemeester gortdroog, waarop hij eraan toevoegde: ,,Ik kon het niet laten, het is een serieus onderwerp, neemt u me niet kwalijk.’’ Kort daarover had de gemeenteraad namelijk gediscussieerd over het Masterplan Wonen, waarbij werd gesproken over acceptabele huizenprijzen.

Oproep

De PvdA is de enige partij die het betreurt dat Kundic niet in Soest woont. Ad Witlox van deze partij deed een oproep aan D66 om zich daar sterk voor te maken. In het verleden moesten ook ontheffingen worden verleend aan de voorgangers van Kundic, de wethouders Marcel Adriani (Naarden) en Yvonne Kemmerling (Maarssen).

D66 vindt de eis voor wethouders achterhaald. Volgens de burgemeester bestaat in Den Haag het voornemen om die eis uit de wet te halen.