Volledig scherm
De Dorpskerk in Voorthuizen. © ad

Buurt eist duidelijkheid over bouwplannen Dorpskerk in Voorthuizen

Tien omwonenden van de hervormde Dorpskerk in Voorthuizen hebben bij een regionale commissie van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) een bezwaarschrift van zeventien punten ingediend. Zij lopen te hoop tegen onbeantwoorde vragen over bouwplannen rond de kerk.

Er zijn plannen voor een woonzorgcomplex met 25 appartementen. Een buurtcomité verzet zich ertegen omdat daarmee het authentieke dorpsgezicht verloren zou gaan en het pastoriebos bij de kerk te veel wordt aangetast. De projectontwikkelaar is een zoon van een oud-predikant van de hervormde gemeente.

In het bezwaarschrift vragen de omwonenden zich af of wel wordt gehandeld volgens de regels van de PKN. Die schrijven onder meer voor dat gemeenteleden bij belangrijke beslissingen geïnformeerd worden en dat is sinds 2010 nog niet gebeurd. Voorzitter Johan Kuijt van het college van kerkrentmeesters wil niet op het bezwaarschrift reageren, omdat hij de inhoud ervan nog niet kent.

In het pastoriebos zouden ook twee half vrijstaande woningen worden gebouwd. Met het oog op ‘het groene karakter van het gebied’ gaven burgemeester en wethouders van Barneveld daar begin dit jaar geen toestemming voor.

Het buurtcomité verzamelde vorig jaar 600 handtekeningen tegen de bouwplannen. ,,Ook veel leden van de hervormde gemeente zijn het niet met de kerkenraad eens. Dat blijkt in vele gesprekken die we voeren’’, zegt woordvoerder Bas van Helden. ,,Maar duidelijk in de oppositie gaan doet en durft men niet. Dat is niet des Voorthuizens. Ondertussen geven de kerkrentmeesters op veel punten geen openheid van zaken. Daarom zoeken we het nu hogerop.’’

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!