Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP XTRA

Cel en werkstraf geëist voor uitgaansgeweld tegen vrouw: ‘Hij gebruikte haar als boksbal’

Uitgaansgeweld is geen nieuw fenomeen in de met veel cafés gezegende binnenstad van Amersfoort. Maar de wijze waarop een volwassen man in oktober 2018 op de Hof inbeukte op een jonge vrouw was volgens omstanders abnormaal en ongekend heftig.

Hij had geen keus, zei verdachte T. A. (28) uit Amersfoort vandaag voor de rechtbank. Op het moment dat hij zag hoe zijn toenmalige vriendin bij het verlaten van Grand Cafe Figi werd aangevallen door vijf vrouwen, stond hem maar éen ding te doen. ,,Ik ben er tussen gesprongen om haar te ontzetten. Dat zou ik bij wijze van spreken weer doen.  Ik had alleen de vrouw die haar aanviel niet in het gezicht moeten slaan. Daar heb ik spijt van”,  aldus de Amersfoorter.

Volgens de vrienden van zijn slachtoffer was A. dronken en ging hij als een razende tekeer tegen de vrouw. De klappen waren vuistslagen, minstens drie en vol in het gezicht, waaraan ze een gebroken neus en een beschadigd gebit  overhield. Op de grond zou de verdachte zijn slachtoffer bovendien meerdere keren hebben geschopt. 

Coma

,,Hij gebruikte het gezicht van onze vriendin eerst als een boksbal. Daarna trapte hij tegen haar hoofd en lichaam alsof het een voetbal was Ze had in coma kunnen raken, of erger’’, verklaarde de jongen, die A. uiteindelijk van haar af wist te trekken.

De officier van justitie zwakte de aanklacht van poging tot doodslag af tot zware mishandeling en eiste twaalf dagen gevangenisstraf en 180 uur werkstraf. De advocaat van de Amersfoorter wees op het aandeel van de tegenpartij en de minstens zo ernstige verwondingen bij de ex-vriendin van de verdachte. 

Uitspraak over twee weken.