Het coronavirus.
Volledig scherm
Het coronavirus. © Shutterstock

Corona grijpt verder om zich heen in Amersfoort en de regio: van 37 naar 60 besmettingen in het afgelopen etmaal

Het aantal besmettingen met het coronavirus in de regio’s Eemland en Gelderse Vallei is de afgelopen 24 uur gestegen van 37 naar 61. Amersfoort beleefde de grootste toename met zeven besmette inwoners. 

De teller in de stad staat na de bekendmaking van de laatste cijfers door het RIVM om 14.30 uur op 30 geregistreerde besmettingen. Het aan Amersfoort grenzende Soest kreeg er één coronapatiënt bij en staat nu op 13 gevallen. 

Ook in ziekenhuis Meander Medisch Centrum in Amersfoort is het aantal patiënten met corona toegenomen. In totaal liggen er nu twaalf besmette patiënten in het ziekenhuis, waarvan zes op de intensive care. ,,Onze capaciteit is nog steeds voldoende", zegt woordvoerder Erik van Goor. In totaal telt de IC veertien bedden, maar dat aantal kan worden uitgebreid. 

Met een gemiddelde van 28 op (een fictieve) 100.000 inwoners is de besmettingsdichtheid in Soest het grootst in de regio. Amersfoort volgt met 19 (op elke 100.000 bewoners), Woudenberg met 15 (op 100.000).

Baarn

De nieuwe besmettingen in Eemland en Gelderse Vallei deden zich het voorbije etmaal behalve in Amersfoort en Soest voor in Baarn, Leusden en Barneveld. Baarn had tot vandaag geen besmette bewoners, maar heeft er nu één binnen de gemeentegrenzen. Het aantal besmette Leusdenaren steeg van drie naar vier. In Barneveld klom het cijfer van vier naar zes.

De burgemeester van Baarn, Mark Röell, zegt niet helemaal verrast te zijn met het nieuws dat het virus nu is aangetroffen in zijn gemeente: ,,Ik wens de patiënt veel sterkte en een voorspoedig herstel. Het was te voorzien dat een dergelijke situatie zich ook zou gaan voordoen in onze gemeente, maar het blijft een bericht dat je stil doet staan. Ik druk iedereen op het hart om de landelijke adviezen en maatregelen op te volgen die helpen verspreiding van het virus tegen te gaan.”

Bunschoten is volgens het RIVM net als Scherpenzeel nog steeds vrij van coronabesmetting. In Nijkerk bleef het aantal besmette inwoners op drie, in Woudenberg op twee en in Eemnes op één.        

In de provincie Utrecht raakten het voorbije etmaal 23 personen besmet met het virus. Het totaal aan besmette provinciegenoten komt daarmee op 187. Behalve nieuwe gevallen in Amersfoort, Baarn, Soest  en Leusden registreerden ook de gemeenten Bunnik, Houten, Nieuwegein, Utrechtse Heuvelrug, Utrecht en Veenendaal nieuwe coronabesmettingen.

Landelijk

Landelijk werden sinds gisteren zijn 346 mensen positief getest op COVID-19, de ziekte die veroorzaakt wordt door het nieuwe coronavirus. Daarmee komt het totaal aantal positief geteste mensen op 2051. In totaal zijn er nu 58 mensen overleden aan de ziekte. De leeftijd van de overledenen ligt tussen 63 en 95 jaar. In totaal zijn 408 patiënten opgenomen (geweest) in een ziekenhuis. De meeste positief geteste mensen wonen in de provincie Noord Brabant, namelijk 759 personen. Daarna zijn de meeste positief geteste mensen gemeld in Limburg (265) en Zuid Holland (241).