De Stier wacht bij Superfun op transport naar het festivalterrein van Into the Woods.
Volledig scherm
De Stier wacht bij Superfun op transport naar het festivalterrein van Into the Woods. © ad

De Stier pronkt op Into the Woods

De Stier staat aankomend weekend vanwege het 10-jarig jubileum op het populaire festival Into the Woods in bos Birkhoven. Dat bevestigt de organisatie, nadat de plotselinge verdwijning van het kunstwerk bij de Kamp gisteren voor ophef zorgde.

Dat de organisatie gisteren tegen deze krant verklaarde dat zij absoluut niet verantwoordelijk was voor de verdwijning van de stier én dat het 8000 kilo wegende en 5 meter hoge stalen standbeeld zeker niet te gast zou zijn op het elektronisch- en livemuziekfestival dat aankomend weekend haar tiende jubileum viert, was inderdaad een leugen. Dat beaamt woordvoerder van organisator Kultlab, Maurice van de Berkt.

Quote

Door een kunstwerk als de stier weg te halen zien mensen pas vaak wat ze missen

Maurice van de Berkt, Kultlab

Hij durft er wel bij te lachen. ,,De reden dat we iedereen nog even in het ongewis hebben gelaten, en dat ik tegen de krant heb zitten jokken, is omdat er een diepere betekenis achter zit. Door een kunstwerk als de stier weg te halen zien mensen pas vaak wat ze missen en wordt duidelijk hoe dingen gewaardeerd worden. Deze actie pleit dan ook voor meer cultuur in de openbare ruimte en we willen mensen stimuleren gekke dingen te doen en vooral het leven spannender te maken.”

Natte ezel

Het idee om De Stier, of zoals het project in geheimtaal binnen de organisatie heette ‘de natte ezel’, naar Into the Woods te halen, speelde volgens Van de Berkt lange tijd. ,,Het was een gekscherend idee dat al jaren is blijven hangen. We hadden nooit verwacht dat het werkelijkheid zou worden. We bedenken wel vaker gekke ideeën. In het kader van ons 10-jarig bestaan organiseren we zondag een extra gratis festivaldag: de Amersfoortse Pracht. We willen dan het mooiste van de stad laten zien. Daarom dachten we: als we het plan ooit willen uitvoeren, is dit het perfecte moment. Dat we de gemeente vervolgens zo ver hebben gekregen dat we het mogen uitvoeren, is het wel heel bijzonder. De Stier is het pronkstuk.”

Een van de eigenaren van Kultlab, Sijmen Stronks, voegt daar aan toe: ,,Het is ook tien jaar geleden dat De Stier tot leven is gekomen. De verplaatsing van De Stier laat zien dat geen plan te gek of onmogelijk is.”

Bruikleen

De gemeente Amersfoort is volgens Van de Berkt akkoord gegaan met plan omdat zij ‘het een leuk en sympathiek initiatief vonden’. ,,Ook vond ze het leuk dat we op deze manier meer aandacht voor cultuur wilden genereren. We hebben De Stier van de gemeente in bruikleen gekregen. Het is een megaproject geweest. Wij hebben alles in samenwerking met de gemeente geregeld en voorbereid en het was leuk dat zij met het mysterie omtrent de verdwijning mee wilde spelen.”

Het loodzware kunstwerk wordt 18 september teruggeplaatst op de rotonde bij de Kamp.
Volledig scherm
Het loodzware kunstwerk wordt 18 september teruggeplaatst op de rotonde bij de Kamp. © AD

Dat het raadsel niet stand zou houden, hadden ze verwacht. ,,We hadden gehoopt het te kunnen rekken tot donderdag. Maar we vinden het geniaal hoe het is gaan leven en dat was ook precies onze bedoeling. Maar we wilden ook geen irritatie bij mensen opwekken en hebben daarom besloten bekend te maken dat wij De Stier hebben.”

Ook de gemeente Amersfoort kijkt, als eigenaar van het kunstwerk, terug op een ‘geslaagde actie’. ,,Wij vonden en vinden het nog steeds leuk dat we een klein handje konden helpen bij de uitvoering van dit bijzondere idee", aldus woordvoerder Judith Wildbret. Ze stelt dat alle kosten voor de operatie gedragen zijn door Kultlab. Een vergunningaanvraag of -verlening was volgens haar niet nodig, omdat het om een ‘tijdelijke verplaatsing’ gaat.

Wildbret vindt niet dat de gemeente haar boekje te buiten gegaan is door het spelletje mee te spelen, en daarmee te liegen wanneer inwoners vroegen waar het kunstwerk gebleven was. ,,We hebben van tevoren aan Kultlab aangegeven dat het voor ons belangrijk was om direct helder te maken dat het hier om een ludieke actie zou gaan. Dat zat ook besloten in de beantwoording van vragen.”

Donderdag wordt het loodzware kunstwerk om 05.00 uur ’s ochtends naar het festivalterrein vervoerd. De stalen stier krijgt een prominente plaats op het festival, bij de zwembaden van het Bosbad. Op dit moment staat De Stier onder een zeil te wachten bij speelhal Superfun aan de Amsterdamsestraatweg. ,,Hij staat daar op slot en veilig.”

Geheim

Zondagnacht om 01.00 uur werd de stier door zijn maker, de Amersfoortse kunstenaar Thijs Trompert, en zijn partner Marisja Smit bij zijn poten los gelast. ,,Thijs en Marisja zijn er nauw bij betrokken geweest. Thijs heeft hem bij de poten los gelast. Vervolgens is De Stier op zijn kant gelegd en rond 04.00 uur op een trailer door de stad vervoerd. Dit hebben we in het diepste geheim gedaan.”

Volgende week woensdag wordt het enorme beeld teruggebracht naar zijn vertrouwde plek op de rotonde bij de Kamp.

Naast het aanschouwen van De Stier en andere kunstobjecten, kunnen Amersfoorters aankomende zondag tijdens Amersfoortse Pracht meedoen aan een uitgebreid kinderprogramma, high tea’en met opa’s en oma’s, dansen bij de Ouwe Lullen Disco en met hun honden op de foto. Daarnaast is er ook een Special Social Club voor mensen met een beperking. Ook zijn er veel optredens van artiesten met voornamelijk van Amersfoortse bodem.

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!