Volledig scherm
PREMIUM
Voorgevel Meander Medisch Centrum MC Amersfoort ingang © Frank Noordanus/Meander MC

Deze medewerkers van het Meander MC vertellen wat ze verdienen en waarom ze strijden voor een betere cao

De zorg komt in actie. Meander Medisch Centrum in Amersfoort is een van de 83 ziekenhuizen waar het personeel strijdt voor een betere cao. Want volgens medewerkers Marloes, Patricia en Jan is dat broodnodig.  

Volledig scherm
© Nico Brons

Naam: Jan van de Brug (58)
Contract: 40 uur
Salaris: 2600 euro bij fulltime
Ervaring: Op 18de met opleiding begonnen
Beroep: Anesthesie-assistent en sedatie praktijk specialist

,,Ik sympathiseer met de actievoerders, maar zit niet in het actiecomité. Ik heb een goed leven, maar vind wel dat er de laatste jaren slechte cao’s zijn afgesloten. Ons loon werd niet eens gecorrigeerd aan de inflatie. Collega’s haken af en er is een grote uitstroom. En er is veel frustratie over werkdruk.

Mijn vak, sedatie praktijk specialist, is een betrekkelijk nieuw vak. Het houdt in dat ik zelfstandig mensen in slaap breng op een afdeling. Zij krijgen een lichte narcose om een kleine operatie te ondergaan of om een pijnlijk onderzoek dragelijk te maken. Het is zeer verantwoordelijk werk. Soms moet ik ernstig zieke mensen in slaap brengen. Het is dan balanceren in hoe ver je kunt gaan.

Als sedatie praktijk specialist sta ik er alleen voor. Ik weet dat er collega’s zijn die dat als stressvol ervaren, maar ik werk graag op het scherpst van de snede. In de operatiekamer is het anders. Daar staat een heel team klaar en ben je in geval van problemen ‘gedekt’. Samen met de anesthesioloog breng ik de patiënt in slaap, daarna moet ik constant scherp blijven op wat er gebeurt. Gaat het goed met de beademing? Is er extra pijnstilling nodig? Het leven van de patiënt ligt in jouw handen. Mijn werk is minder fysiek belastend, maar geestelijk des te meer.

Het werken met mensen maakt mijn vak zo mooi. Veel mensen zien op tegen de narcose. Ik leg een hand op hun schouder, stel ze gerust. Zeg dat de patiënt lekker mag gaan slapen en zorg ervoor dat de stress wegebt. Mensen zijn achteraf altijd heel blij.

Het is heel lang geleden dat we hebben gestaakt. Ik ben er niet trots op, maar het is nu een keer nodig. In Nederland gaat 100 miljard aan zorgkosten om. Dat bedrag moet naar beneden, maar dat kan niet langer over de rug van de medewerkers in de zorg.’’