Dit project van 83,5 miljoen euro moet einde maken aan file-ellende A1-A30 bij Barneveld
Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft een belangrijke stap gezet voor het oplossen van het fileprobleem bij Barneveld en het verkeersveiliger maken van de aansluiting A1-A30. Het knooppunt staat hoog in de file-top 10.
Delen per e-mail
De minister heeft het zogenaamde voorkeursalternatief vastgesteld. Tijdens een online overleg ondertekende ze de benodigde bestuursovereenkomst samen met gedeputeerde Christianne van de Wal van Gelderland, wethouder Engbert Stroobosscher (Veenendaal) namens Regio Foodvalley en wethouder Hans van Daalen van Barneveld.
Varianten
Achttien varianten zijn de afgelopen tijd bestudeerd. Ministerie, provincie, gemeente en Regio Foodvalley zeggen te hebben gekozen voor een oplossing die weinig ruimte in beslag neemt en de minste effecten op het milieu heeft.
De A1 is een belangrijke verbinding tussen het oosten en het westen van ons land
De gekozen variant gaat uit van een extra rijstrook op de A1 tussen Barneveld en Voorthuizen. De aansluiting van de A1 met de A30 (Barneveld-Ede) wordt deels vernieuwd. De aansluiting van de N301/Zelderseweg (Barneveld-Nijkerk) op de A1-A30 blijft gedeeltelijk bestaan en de afslagen Amersfoort-N301 en N301-Apeldoorn vervallen.
Van Nieuwenhuizen: ,,De A1 is een belangrijke verbinding tussen het oosten en het westen van ons land. Lange files leiden tot veel oponthoud, ongezonde lucht en ongelukken. Dit besluit is een stap dichter bij een beter bereikbare regio.”
Tracébesluit
Het duurt nog even voordat het knooppunt daadwerkelijk wordt aangepakt. De komende periode worden de plannen in detail uitgewerkt. Ook wordt vervolgonderzoek gedaan naar de effecten van stikstofuitstoot. Waarschijnlijk wordt in 2024 het (ontwerp)tracébesluit beschikbaar ter inzage.
Het project kost 83,5 miljoen euro. Hiervan draagt het Rijk 72 miljoen euro bij, de provincie 10,5 miljoen euro en Regio Foodvalley 1 miljoen euro.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Verdachte (58) van schilderijenroof Van Gogh en Hals langer vast: ‘Hij deed dit niet voor het eerst’
De 58-jarige man uit Baarn, die wordt verdacht van de roof van twee schilderijen van Vincent van Gogh en Frans Hals blijft langer vastzitten. De termijn is met negentig dagen verlengd, omdat het om een zware verdenking gaat en er gevaar bestaat dat de verdachte opnieuw in de fout gaat. Hij is eerder veroordeeld voor soortgelijke vergrijpen, meldt rechtbank Midden-Nederland. -
PREMIUM
Sekswerker Louise (46) liet sm-klant achter met wond van 27 centimeter: ‘Hij viel in zijn eigen mes’
Louise R., de vrouw die tijdens een uit de hand gelopen sm-seksdate in Eemnes haar klant zou hebben neergestoken, hangt een celstraf boven het hoofd van vijf jaar. De openbaar aanklager gelooft absoluut niet dat de 46-jarige Schotse handelde uit noodweer. -
PREMIUM
Amersfoortse horeca blij met heropening terrassen: ‘Dit is al superbelangrijk voor ons’
De beperkte heropening van de terrassen is een eerste stapje naar perspectief voor de horeca. Maar het is ook ‘belangrijk‘ om de routine van de terrasbediening er na zeven maanden weer in te slijten bij het personeel, èn weer gasten te ontvangen, zegt Berry Buunk van het Stadscafé in Amersfoort. -
PREMIUM
Het kostte boer Hein duizenden euro's, maar hij moést en zou op zijn eigen erf worden begraven
Hein Brouwer protesteerde met succes tegen de ongebreidelde bouwplannen van de gemeente Leusden. Maar hij was in de eerste plaats boer en bleef dat. Dankzij zijn inspanningen kon hij op zijn eigen erf worden begraven. -
PREMIUMVIDEO
Begrijp jij niets van de persconferenties? Dan is Gea's (38) coronajournaal iets voor je
Wat bedoelt Rutte nou met ‘was je handen stuk?’ En wat is een vaccin ook alweer? Mensen als Gea Zandink (38) kunnen de coronapersconferenties maar moeilijk volgen. Juist daarom maakt ze een speciaal coronajournaal voor mensen met een verstandelijke beperking.
-
PREMIUM
Een strandje, een kroeg, flexibele ruimtes: dit Amersfoortse kantoor doet al jaren aan ‘modern’ werken
De meeste Nederlanders werken, gedwongen door corona, al zeker een jaar thuis en komen niet of nauwelijks meer op kantoor. Bij adviesbureau Twynstra Gudde doen ze het al jaren zo; werknemers werken deels op het flexibele kantoor en deels thuis of elders. -
PREMIUM
Toeristenbelasting in Amersfoort wordt hoger dan verwacht: 2,40 euro per overnachting
Vanaf 1 juli is het zover: wie van buiten de stad komt en in Amersfoort wil overnachten, moet toeristenbelasting betalen. En zoals het er nu naar uitziet, gaat dat bezoekers per nacht 2,40 euro extra kosten. -
PREMIUM
Verzorgingshuis vaccineert alle ouderen in één keer: ‘Je kunt deze mensen niet naar Houten sturen’
In verzorgingshuis de Koperhorst in Amersfoort zijn dinsdag niet alleen de verpleeghuisbewoners, maar óók de bewoners van de serviceflats gevaccineerd. Een grote opluchting voor 120 kwetsbare ouderen die anders naar de GGD-locatie in Houten hadden moeten reizen voor een prik.