Volledig scherm
PREMIUM
© Cees Wouda

Door gerechten uit Syrië te koken voor Amersfoorters is gevluchte Zaher (46) toch een beetje in zijn moederland

De Syrische vluchteling Zaher Shalhoub (46) bouwt met zijn cateringbedrijf Hart van Syrië aan een nieuwe toekomst in Amersfoort. Hij mist zijn moederland elke dag, maar dankzij de traditionele Syrische gerechten die hij zijn klanten serveert houdt hij de mooie herinneringen levend. Een monoloog. ‘Als ik kook, speelt er zich een film af in mijn hoofd.’

,,Samen met mijn vrouw Rana en onze drie kinderen had ik een goed leven in Syrië. In Sweida, een stad op 120 kilometer ten zuiden van Damascus. In 2005 startte ik in Damascus mijn eigen restaurant, met traditionele gerechten uit Syrië en het Midden-Oosten. Het liep goed. We werkten hard, maar het ontbrak ons aan niets. We waren blij en gelukkig.