Volledig scherm
Politie grijpt auto-inbrekers na achtervolging in Barneveld © Politie Barneveld

Drie autokrakers na achtervolging gepakt in Barneveld, buit afkomstig uit Deventer

De politie in Barneveld heeft dinsdagavond na een spectaculaire achtervolging drie autokrakers in de kraag gevat. Het trio zou een laptop in Deventer hebben gestolen en wordt verdacht van meerdere auto-inbraken. 

Omstreeks 23.00 uur krijgt de politie via een automatisch kentekenplaatscanner een melding binnen dat een auto Barneveld is binnen gereden die vermoedelijk wordt gebruikt door auto-inbrekers. Agenten gaan op zoek naar het voertuig en zien de verdachten rijden. ‘Zij zien ons ook en nemen halsoverkop nog net de afrit naar de A30. Maar daar staat ook net een eenheid van ons. Het gas erop en weer switchen ze snel van richting in de hoop ons af te schudden. Maar daar trappen we niet in,’ schrijft de verbalisant in een verslag over de achtervolging op Facebook.

De achtervolgende agenten geven de bestuurder het stopteken, maar die wordt genegeerd en de auto scheurt bijna vijftig kilometer sneller dan is toegestaan bedrijventerrein de Harselaar door. De vermoedelijk vluchtende autokrakers gooien volgens de agenten dan een laptop uit het raam. ‘De blauwe zwaailampen en sirene gaat aan. Maar de auto gaat met onverminderde snelheid door. En dan opeens zonder waarschuwing gaat de auto vol in de remmen en staat stil. Twee mannen springen uit de auto en beginnen te rennen.’

De derde verdachte probeert achter de bestuurdersstoel vandaan te kruipen en op de bijrijdersstoel te gaan zitten. ‘Jammer joh, dat zagen wij ook’, schrijft de agent. De man wordt als eerste aangehouden.

Sprint

Drie andere agenten rennen op dat moment achter de twee vluchtende verdachten aan. ‘De snelste van de vluchters ziet echter geen kans om ons eruit te lopen. Na een flinke sprint moet hij opgeven en geeft zich over.’ De derde verdachte verstopt zich bij een bedrijf, maar wordt aldus de agent ‘ook in het snotje gehouden’ en aangehouden.

De drie mannen worden naar het politiebureau gebracht, of zoals de politieman omschrijft, ‘naar ons eenvoudig maar praktische hotel mét bed gebracht zodat zij even konden bijkomen van alle actie’. De laptop die de mannen uit het raam zouden hebben gegooid, is volgens de politie gestolen bij een autokraak in Deventer. 

De verdachten zouden alle drie bekenden zijn van de politie en zouden al vaker dergelijke delicten hebben gepleegd. Het trio blijft vastzitten tot zij vrijdag aan de rechter commissaris zijn voorgeleid. Het rijbewijs van de bestuurder is ingevorderd vanwege het gevaarlijke rijgedrag tijdens de achtervolging.