Volledig scherm
PREMIUM
© Jan Ruland van den Brink

Drie weken onderwijs op afstand: ‘Een stuk zwaarder dan voor de klas te staan’

Leerlingen coachen, dealen met ongeruste ouders, digitale helpdesk spelen en niet te vergeten zelf fit blijven. Het onderwijs heeft zich in de corona-crisis in sneltreintempo aangepast naar lesgeven op afstand. Deze krant maakte voor de tweede keer een belronde langs vier docenten en schoolleiders uit de regio en vroeg naar hun dagelijkse ervaringen nu de scholen sowieso tot en met de meivakantie hun poorten noodgedwongen gesloten moeten houden.

Mechteld Hesse (44) juf van groep 5 op de St. Josephschool in Hooglanderveen

Mechteld Hesse leerkraht groep 5 st josefschool Hooglanderveen
Volledig scherm
Mechteld Hesse leerkraht groep 5 st josefschool Hooglanderveen © Mechteld Hesse

,,Afgelopen week heb ik alle leerlingen uit mijn klas en hun ouders gebeld. Een hele klus natuurlijk, maar het voelde zo fijn. Alsof ik me pas echt weer helemaal juf voel als ik ook de kinderen zie. Op zo’n moment ben ik ook een beetje sociaal werkster.

Een moeder vertelde hoe lastig ze het had met drie kinderen thuis. Dat ze soms op google uitleg zoekt van het schoolwerk. Ik heb haar gezegd dat ze niet te streng voor zichzelf moet zijn. En een balans moet vinden met wat haalbaar is. Een les die ikzelf ook ter harte moet nemen.

Met mijn school gaan we beginnen met Microsoft Teams. Dat betekent dat we gaan werken met instructievideo’s en dat leerlingen in de chat vragen kunnen stellen. Ik kom als zij-instromer uit het bedrijfsleven en werkte als digitaal marketeer, dus voor mij is die digitale omschakeling wel te doen.

Het voordeel is dat ik straks leerlingen in een klein groepje instructie kan geven. Bijvoorbeeld kinderen die moeite hebben met bepaald rekenwerk.

Ik realiseer me ook dat niet bij iedereen thuis meteen de beste laptops of chromebooks klaarliggen en het voor ouders improviseren kan zijn.

Zelf moet ik ervoor waken dat ik niet alleen maar met school bezig ben. Zo zijn er allerlei Facebookgroepen waar leerkrachten tips kunnen uitwisselen over verschillende onderwerpen. Daar ben ik maar even mee gestopt.

En woensdag is mijn vrije dag. Ook tijdens het onderwijs op afstand.’’