Volledig scherm
PREMIUM
Auto's in de Amersfoortse binnenstad © Saskia Berdenis van Berlekom

Een kentekencamera bepaalt of je in 2020 nog met de auto de binnenstad in mag

Amersfoort krijgt volgend jaar een autoluwe binnenstad waar alleen nog bewoners, winkeliers en bezoekers met ontheffing met hun auto in mogen. Dat heeft de lokale politiek gisteravond unaniem besloten om de binnenstad aantrekkelijker, leefbaarder en veiliger te maken.

Het plan ‘autoluw’ wordt door alle partijen omarmd, maar behoeft volgens de fracties wel aanpassingen. De gemeenteraad behandelde daartoe zo’n vijftien moties. Zo stemmen alle fracties in met een evaluatie van de effecten van de maatregelen na een jaar, waarbij bewoners en ondernemers worden betrokken. Daarmee kan het verkeersplan eventueel worden bijgestuurd.

Met de autoluwe maatregelen moet ook de revitalisering van de Kamp snel ter hand worden genomen. Dat voorstel van coalitiegenoten D66, GroenLinks, VVD en ChristenUnie kreeg alle steun. Op de Kamp worden vergunninghouders en betaald parkeerders alsnog geweerd. Door een breed gesteund amendement van GroenLinks en D66 wordt dat grotendeels autovrij. Vanaf medio volgend jaar wordt op de parkeerplaatsen ruimte gemaakt voor groen en enkele laad- en losplekken.  Bij het herinrichtingsplan wordt in samenspraak met ondernemers en eigenaren ook het winkel- en horeca-aanbod verbeterd.