Volledig scherm
© keistad

Eis: 2,5 jaar cel tegen Chinese keukenhulp die baas met hakmes aanviel

De Chinese keukenhulp Li F. (45) die in december vorig jaar in de keuken van restaurant Wan Sing aan de Noordewierweg in de wijk Soesterkwartier zijn baas aanviel met een hakmes, krijgt als het aan het Openbaar Ministerie ligt een gevangenisstraf van 2,5 jaar.

Op 9 december vorig jaar viel Li F. naar eigen zeggen zijn werkgever aan nadat die voor de zoveelste keer de kok had uitgescholden en geschopt. Aan de hand van een tolk, want de Chinees spreekt geen Nederlands, legde hij in de rechtbank in Utrecht uit dat de restauranthouder hem jaren vernederde, schopte en uitbuitte. Die dag in december zou het voor F. de doorslag zijn geweest toen hij het vlees met een hakmes sneed en hij weer een trap tegen zijn achterwerk kreeg.

De keukenhulp viel zijn baas aan met het hakmes. Het slachtoffer wist een paar uithalen te ontwijken, maar werd alsnog twee keer op het hoofd geraakt en liep daarbij een schedelfractuur en snijwonden op. 

Vernederingen

De woede-uitbarsting was volgens zijn advocaat Brian de Pree het resultaat van dagelijkse vernederingen.

,,Om de situatie te begrijpen, moeten wij ons verdiepen in de Chinese cultuur. Dat maakt deze zaak complex. Ze willen gezichtsverlies koste wat kost vermijden. Mijn cliënt werd elke dag vernederd, gekleineerd en uitgescholden en kreeg klapjes. Hij heeft het al die tijd geslikt. Dat bouwt op. De maat was vol,” aldus De Pree. ,,Wat er in Chinese restaurants gebeurd is niet altijd even best, dat weten we. Hier hebben we er een goed voorbeeld van.” Volgens hem handelde zijn cliënt uit psychische overmacht.

F. deed in maart aangifte van uitbuiting door zijn werkgever. Volgens de advocaat kreeg F. te horen dat ‘als hij wilde stoppen hij de eigenaar 6000 euro moest betalen. Het bedrag dat het hierheen halen van F. heeft gekost.’ Ook zou F. worden onderbetaald.

Geen uitbuiting

Uit het uitgebreide onderzoek van het OM blijkt volgens de officier dat er geen sprake was van uitbuiting. ,,Het slachtoffer was niet de beste werkgever, maar dat is niet strafbaar. F. werkte ergens waar hij niet wilde zijn, maar had alternatieven.”

Ook de eigenaar, een 48-jarige man uit Apeldoorn, ontkent de man te hebben gepest en uitgebuit, maar hij was wel ontevreden over diens werk.

De verblijfsvergunning van F. is in juli verlopen. Hij zal na zijn eventuele straf worden uitgezet naar China, waar zijn vrouw en twee dochters wonen. De uitspraak volgt op 24 september om 13.00 uur.

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!