Er vestigden zich meer mensen in Nijkerk dan dat er vertrokken vorig jaar
Nijkerk kreeg er door verhuizingen vorig jaar 1.759 nieuwe inwoners bij. Dat is gelijk aan 4,0 procent van het aantal inwoners van de gemeente. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Het aantal verhuizingen naar de gemeente is lager dan in 2021, toen verhuisden er 2.129 mensen naar Nijkerk. In totaal verhuisden er vanuit Nijkerk vorig jaar 1.418 inwoners naar een andere gemeente. Er zijn door verhuizingen dus meer mensen bij gekomen dan er weg zijn gegaan. Ook de totale bevolking van Nijkerk is gestegen, namelijk met 1,6 procent. ,,Naast verhuizingen hebben namelijk ook geboorte, sterfte en (buitenlandse) migratie invloed op het inwonersaantal”, licht het CBS toe.
Het aantal verhuisde mensen van en naar een gemeente ligt voor Westerwolde, Cranendonck en Gilze en Rijen naar verhouding het verst uit elkaar. In Westerwolde, Cranendonck en Gilze en Rijen gingen er volgens de cijfers respectievelijk 15.216, 6208 en 4267 mensen meer weg dan erbij kwamen vanwege een verhuizing. Dit is een relatief hoog aantal ten opzichte van het aantal mensen dat in de gemeente woont.
De oorzaak van het grote verschil tussen het aantal verhuizingen van en naar die gemeenten, is dat Westerwolde, Cranendonck en Gilze en Rijen relatief gezien de meeste vluchtelingen opvangen in een reguliere of noodopvanglocatie. In Westerwolde, waar het asielzoekerscentrum Ter Apel is gevestigd, gaat het om 104 opgevangen vluchtelingen per 1000 inwoners, in Cranendonck 62 en in Gilze en Rijen 42.
,,Asielzoekers worden geregistreerd als immigrant", legt een woordvoerder van het CBS uit. ,,Zij komen immers van buiten Nederland. Wanneer zij vervolgens verhuizen naar een andere gemeente, moeten zij zich opnieuw inschrijven in de nieuwe gemeente. Daar worden zij dan geregistreerd als verhuizer: een vestiger in de nieuwe gemeente en een vertrekker in de oude gemeente."
Tekst gaat verder onder de visualisatie.
Landelijk zijn er vorig jaar ruim 802.500 inwoners naar een andere Nederlandse gemeente verhuisd. Dat is een lichte daling ten opzichte van 2021, toen nog ruim 787.000 mensen verkasten naar een andere gemeente.
Over de cijfers
De dataredactie van deze site analyseerde cijfers van het CBS over het aantal verhuizingen van en naar iedere gemeente tussen 2021 en vorig jaar. Voor 2022 heeft het CBS de voorlopige cijfers gepubliceerd. Om gemeenten goed met elkaar te kunnen vergelijken is het aantal mensen dat is verhuisd naast het totale inwoneraantal van een gemeente gelegd. Zo wordt duidelijk hoeveel inwoners er verhoudingsgewijs van en naar een andere gemeente zijn verhuisd. Voor de gemeente Voorne aan Zee zijn geen bruikbare data beschikbaar, omdat de gemeente op 1 januari is ontstaan uit een fusie.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Utrecht en Amersfoort speelden geen rol bij leed Roma en Sinti in de oorlog
Amersfoort -
PREMIUM
Kleedjesmarkt weg uit de binnenstad? ‘Amersfoort heeft récht op dit kneuterige volksfeest’
De kleedjesmarkt op Koningsdag uit de Amersfoortse binnenstad halen, omdat het te onveilig is geworden? Dat het stadsbestuur dat alleen al overwéégt, leidt tot stomverbaasde en boze reacties. ‘Wát? Amersfoorters hebben récht op dit kneuterige volksfeest, dat moeten ze zich niet uit handen laten nemen.’Amersfoort -
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
Wat is de beste wasmachine voor een gezin van 5 personen of meer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
PREMIUMCOLUMN
Pas toen haar moeder met pensioen ging, dacht Fien: ‘Ze had al die tijd gewoon werk’
Ze was woest. Dorka was haar moeder. Meer niet. Dorka kon dus in geen mogelijkheid ook nog een zus zijn, van mij. En oma? Dat was haar oma. Niet ook nog de moeder van haar moeder.Amersfoort -
PREMIUM
VVD Nijkerk waarschuwt staatssecretaris: ‘Kom afspraken na, anders geen noodopvang’
Een geplande noodopvang in Hoevelaken staat al vóór de kogel door de kerk is op losse schroeven. De Nijkerkse VVD heeft staatssecretaris Eric van der Burg gewaarschuwd. De fractie wil dat de afspraak van ‘geen veiligelanders in Hoevelaken’ blijft staan, anders trekken zij hun handen af van het plan.Hoevelaken, Nijkerk
-
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
-
-
-
Moordenaar Savannah Dekker (14) krijgt nog zeker 1,5 jaar langer jeugd-tbs: ‘Moet nog veel gebeuren’
Angelo S., die in 2017 de Bunschotense Savannah Dekker doodde, blijft nog minstens anderhalf jaar in de tbs-instelling voor jonge daders. De rechtbank besloot vrijdag dat het risico op recidive nog te groot is.Bunschoten -
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
Een op de drie huiseigenaren krijgt het niet voor elkaar subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van de eigen woning. Het hele aanvraagproces voor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) is voor veel huiseigenaren onbegrijpelijk, ontoegankelijk en zeer tijdrovend. Met deze tips wordt het iets eenvoudiger.