Volledig scherm
Voorlangs de nieuwbouw is onvoldoende plek voor een fietsroute. © Zeep Architecten

Fietspad langs de Eem blijkt hoofdpijndossier

Het stadsbestuur zal nog een zware dobber hebben aan de aanleg van een fietspad langs de Eem. Projectontwikkelaar Rovase, die huizen wil bouwen op het WAR-terrein, wil er absoluut niet aan, maar de gemeenteraad blijft er ondanks dat verzet unaniem op aansturen.

Dat bleek vanavond op het stadhuis, waar op verzoek van GroenLinks gesproken werd over het door de voltallige politiek zo gewenste fietspad. Niet voor niets nam de gemeenteraad vorig jaar juni een voorstel aan, die Rovase opriep zo’n fietspad in te passen in de plannen. Vorige week kwam het stadsbestuur echter met de boodschap dat dát Rovase niet lukte.

,,Ons plan is in 2016 als beste uit de bus gekomen, en in dat plan is van meet af aan langs de Eem een verblijfsgebied ingetekend”, legde Dirk van Garderen van Rovase gisteravond uit. ,,Als we daar nu plots een fietspad in moeten tekenen, dan moet het plan op de schop met vertraging tot gevolg.” Daarbij vindt Van Garderen het niet eerlijk dat hij zelf ‘geen centimeter’ mocht aanpassen aan het plan, en de gemeenteraad dat nu wel eist.

Metafoor

De raadsleden bleken niet onder de indruk van zijn relaas. Ja, natuurlijk begrijpen ze dat Rovase haar plan liever niet aanpast, maar de politiek moet naar het grotere plaatje kijken, vinden ze. ,,Dit fietspad is een metafoor voor alles wat we in de hele Kop van Isselt gaan doen”, verwoordde ChristenUnie-raadslid Rutger Dijksterhuis. Aangezien er geen overeenstemming is, wordt de toekomst van het fietspad waarschijnlijk opnieuw onderzocht.