Filmpje met bekende Amersfoorters tegen corona gaat viral

VIDEOOm wat verbroedering te brengen in deze angstige tijden, heeft een collectief Amersfoorters een video opgenomen die in mum van tijd door dik 30.000 mensen is bekeken. De kernboodschap: hoewel er om coronabesmetting te voorkomen fysiek afstand moet worden gehouden, staan we dezer dagen dichter bij elkaar dan ooit.

Burgemeester Lucas Bolsius in het filmpje Wij Amersfoort voor iedereen
Volledig scherm
Burgemeester Lucas Bolsius in het filmpje Wij Amersfoort voor iedereen © Wij Amersfoort

Vrijdag ontstond het idee, zaterdag werd het team gevormd, zondag werden de bekende Amersfoorters gebeld, maandag werden de opnames gemaakt, dinsdag werd het geheel gemonteerd en woensdagavond stond het online. Niet eerder in zijn carrière als tv-regisseur, kwam bij Jannes Drop een video zó snel tot stand als ‘Wij Amersfoort voor iedereen’. 

,,Het zijn dan ook bijzondere tijden, op iedere denkbare manier", zegt Drop, die normaal gesproken werkt aan programma's als Denkend aan Holland en Cupcakecup. ,,Eenzaam ook, voor velen. Met deze video wilden wij laten zien dat Amersfoort aan je denkt, en dat je niet alleen staat.” Die boodschap wordt in het filmpje uitgedragen door onder meer jongerenwerker en Amersfoorter van het Jaar Ibrahim El Khalki, radio-dj Igmar Felicia, Heel Holland Bakt-winnares Anna Yilmaz en burgemeester Lucas Bolsius.

Belangeloos

Louter Amersfoorters, net als de leden van het productieteam die elkaar veelal eerder tegen het lijf liepen. ,,Josephine Krikke, die het initiatief nam, is mijn buurvrouw. Zij zat in de organisatie van Koningsdag van vorig jaar, en had daardoor korte lijntjes met veel bekende Amersfoorters. Ook met Wudstik, die tekende voor de tekst die wordt uitgesproken. Dat iedereen op zo’n korte termijn volstrekt belangeloos tijd vrij wilde en kon maken in de agenda, is uniek.”

Én het geeft volgens Drop aan hoe hecht Amersfoort is. ,,Ik woon hier zelf pas een half jaar, maar voel me nu al meer Amersfoorter dan ik me ooit inwoner van een andere stad gevoeld heb. Het zijn moeilijke tijden, ook voor mensen in de tv- en filmbranche. Maar samen komen we eruit, laat ook dit zien.”

Jongerenwerker Ibrahim El Khalki in het filmpje Wij Amersfoort voor iedereen
Volledig scherm
Jongerenwerker Ibrahim El Khalki in het filmpje Wij Amersfoort voor iedereen © Wij Amersfoort