Volledig scherm
Bij de hervormde Dorpskerk mag gebouwd worden, maar in het pastoriebos niet. © ad

Geen huizen in pastoriebos in Voorthuizen

Bij de hervormde Dorpskerk in Voorthuizen mag een wooncomplex met 25 appartementen worden gebouwd. Het college van burgemeester en wethouders van Barneveld stemt daarmee in, maar wijst de bouw van twee woningen in het pastoriebos af.

De woningen, ook onderdeel van het plan, zijn volgens burgemeester en wethouders ongewenst omdat ze 'het groene karakter ter plaatse te veel aantasten'. Een buurtcomité hield vorig jaar een handtekeningenactie tegen het mogelijk omver hakken van het pastoriebos.

'In het gebied van de pastorietuin en het (om te vormen) sparrenbos streven wij naar een groene invulling. De woningen passen daar niet bij', stelt het college van burgemeester en wethouders. 'Daarnaast zou voor de woningen een ontsluiting via het kerkenpad moeten worden aangelegd. Dit pad diende dan dusdanig aangepast te worden dat het historische beeld te veel zou worden aangetast. Als de twee woningen niet worden gerealiseerd, kan het kerkenpad in de huidige staat behouden blijven en is er bovendien ruimte voor voldoende parkeerplaatsen zonder dat daarvoor enkele waardevolle loofbomen gekapt dienen te worden.'

De bouw van de twee woningen is volgens het college ook niet noodzakelijk. Het verwijst in zijn besluit naar recente woningbouwontwikkelingen in Voorthuizen, met name de wijken Holzenbosch en Wikselaarse Eng.

Bij de presentatie van de oorspronkelijke plannen in 2013 was de gemeente nog positief over de twee woningen. 'Inmiddels wordt er meer waarde gehecht aan bomen en dienen die in het pastoriebos zo veel mogelijk behouden te worden', zo licht het college toe.

Sparrenbos

Onderzoek van een boomdeskundige heeft uitgewezen dat enkele bomen 'geen goede toekomstverwachting hebben'. Dat geldt ook voor het volledige sparrenbos op het terrein. Daarom zal een voorstel worden ontwikkeld voor de (her)inrichting van het totale (bos)gebied.

Het buurtcomité wil nog niet reageren. ,,Het besluit hebben we nog maar vluchtig kunnen doornemen'', zegt woordvoerder Bas van Helden. ,,Sommige leden zijn nu nog met vakantie. Begin deze week komen we bij elkaar om de veranderde plannen eens goed te bekijken.''

Als een ontwerpbestemmingsplan is opgesteld, kunnen de inwoners van Voorthuizen nog laten weten hoe zij daarover denken. Uiteindelijk is het aan de gemeenteraad van Barneveld om een definitief besluit te nemen.

Elke dag het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!