Volledig scherm
Een tiny house. © AD

Geen plaats voor tiny houses in Leusden

Er komen geen tiny houses op het Waterloo-terrein in Leusden. De voltallige gemeenteraad veegde het raadsvoorstel gisteravond van tafel.

De gemeente stelde voor om het bestemmingsplan van het natuurgebied, dat nu nog te boek staat als camping, aan te passen zodat daar twintig tiny houses mogen staan. Dat zou betekenen dat leden van het collectief Tiny Waterloo daar voor bepaalde tijd mogen wonen. Zelf pleitte de vereniging voor een periode 40 jaar.

Dat gaat de gemeenteraad te ver. Want wat is eigenlijk het verschil tussen een tiny house, een compact, vervoerbaar huisje, en een ‘echt’ huis? Zo vragen raadsleden zich af. In de woorden van VVD-raadslid Klaas Roskam: ,,Zeg dan gewoon dat er twintig woningen komen, dan is het in elk geval duidelijk.”

Ook D66-raadslid Ank Woerdenkom zet vraagtekens bij de ‘tijdelijkheid’ van deze voorgestelde bewoning. ,,Stel dat hier gevraagd werd om twintig gewone woningen te laten bouwen op deze locatie. Dat zouden we toch nooit goedkeuren?”

Vaag

Verder zijn de voorwaarden die de gemeente stelt te vaag, zo klinkt het bij de raad. Bij de raadsuitwisseling van vorige week was onduidelijkheid over hoe groot (of klein) die tiny houses maximaal mogen zijn. In het raadsvoorstel wordt uitgegaan van een oppervlakte van 20 tot 25 vierkante meter, maar volgens een vertegenwoordiger van het Tiny Waterloo kon het ook weer gaan om 50 vierkante meter, omdat het huis anders te klein zou zijn voor gezinnen.

Ook stelt de gemeente in haar voorstel als voorwaarde dat de nieuwe bewoners zorgen voor ‘versterking van de natuur’, wat in elk geval zou betekenen dat zij zouden werken aan een nieuw heidegebied. Maar zou de natuur niet beter af zijn als er niemand woont? Op die vraag heeft niemand antwoord, want dat blijkt natuurlijk pas als mensen er daadwerkelijk wonen. Tot slot zijn er nog een groep omwonenden, die zich eveneens zorgen maken om de natuur, maar ook bang zijn voor overlast.

Een amendement van Groenlinks-PvdA om het plan onder strengere voorwaarden te laten doorgaan, werd alleen door CU-SGP ondersteund en kreeg daarmee geen meerderheid. Groenlinks-PvdA stelde onder meer voor een maximum van 10 à 15 huizen toe te staan voor een periode van maximaal 10 jaar.

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!