In de Amersfoortse wijk Vathorst worden 61 nieuwe sociale huurwoningen gebouwd.
Volledig scherm
In de Amersfoortse wijk Vathorst worden 61 nieuwe sociale huurwoningen gebouwd. © Attika architecten

Géén strengere regels voor Amersfoorters met urgentieverklaring

Amersfoortse woningzoekenden met een urgentieverklaring hoeven voorlopig niet te vrezen voor strengere regels: het plan om bij maximaal één keer weigeren hun voorrangsstatus af te pakken, gaat terug naar de tekentafel.

Een meerderheid van de politieke partijen vond dinsdagavond dat er nog veel te veel haken en ogen aan het plan kleven om er zomaar hun fiat aan te geven, waarop verantwoordelijk wethouder Menno Tigelaar (ChristenUnie, Wonen) aangaf een aantal punten nog eens nader te bezien. Naast strengere regels bij het weigeren van een huis voorzag het plan ook in een verruiming van het aantal woningen dat voor urgenten gereserveerd wordt. Dat gaat hiermee dus voorlopig ook niet door.

Eerlijker

Wethouder Tigelaar meldde vorige week dat het opleggen van strengere regels én het verruimen van het aanbod nodig was om de pijn van de wachtlijsten in de sociale sector eerlijker te verdelen. Amersfoort telt zo’n 70 urgente woningzoekers, bijvoorbeeld daklozen of inwoners die slachtoffer zijn van woonoverlast. Zonder urgentie ligt de wachttijd voor een sociale huurwoning in Amersfoort inmiddels op dik negen jaar.

Hoe het nu verder gaat met het plan, en of en wanneer er een aanpassing op te verwachten is, is nog onduidelijk.

  1. Van stille jongen werd sober levende priester Hans van de Schepop in Soest een warme en sympathieke herder
    PREMIUM

    Van stille jongen werd sober levende priester Hans van de Schepop in Soest een warme en sympathie­ke herder

    In de rubriek Van wieg tot graf vertellen we het levensverhaal van een onlangs overleden stads- of streekgenoot. Vandaag het leven van priester Hans van de Schepop (1937-2020). Hij zag het levenslicht in een katholiek gezin in Twello. Zijn vader was onderwijzer, maar ook organist en dirigent in de plaatselijke parochie. Hans, die één jongere zus heeft, was al op jonge leeftijd actief in de katholieke kerk.