Volledig scherm
De toren van de Grote Kerk in Nijkerk werd in 2012 verkozen tot mooiste van Nederland. © Desirée Schippers

Geld voor verlichting toren Nijkerk bij elkaar

Het geld om de toren van de Sint-Catharinakerk in Nijkerk in het licht te zetten, is bij elkaar. De stichting De Mooiste Verlicht zamelde de afgelopen drie jaar de benodigde 100.000 euro in. Vandaag tekenden de stichting en de gemeente Nijkerk een samenwerkingsovereenkomst.

De verwachting is dat installatie van de speciaal ontworpen verlichting voor eind december klaar is. De in 2012 tot mooiste van Nederland uitgeroepen toren krijgt ledverlichting, die het monumentale karakter van de Grote Kerk moet benadrukken. De huidige verlichting is verouderd.

Als geruime tijd zijn in Nijkerk acties op touw gezet om de ‘Mooiste’ verlicht te krijgen. Stadsdichter Bert Jurling ontwierp onlangs nog een kaars met een gedicht, in samenwerking met Gert-Jan van Esveld en kunstenares Ingrid Boomkens.

Succesvolle acties

Ook de stichting De Mooiste Verlicht ontplooide succesvolle acties om geld in te zamelen. De stichting bood bijvoorbeeld spaarpotjes aan in de vorm van de kerk met de toren waarmee Nijkerkers die trots zijn op de toren konden sparen. De spaarpotten werden bij ondernemers neergezet.

Burgemeester Gerard Renkema van Nijkerk is blij dat het geld nu bijeengebracht is. ,,Met de nieuwe verlichting komt hij nóg beter tot zijn recht. Met het budget kunnen wij als eigenaar van de toren de opdracht verlenen aan het installatiebedrijf. Ook zorgen wij voor het beheer en onderhoud van de toren, en straks ook van de nieuwe verlichting.”