Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Gelderland geeft omstreden afvalbedrijf Vink nieuwe vergunning

De provincie Gelderland verstrekt de omstreden Barneveldse afvalverwerker Vink een nieuwe vergunning. Daarin krijgt het bedrijf toestemming de activiteiten uit te breiden. De provincie stelt dat er met de nieuwe vergunning betere mogelijkheden zijn de regels te handhaven.

De afvalverwerker kwam eerder dit jaar in opspraak door uitzendingen van onderzoeksprogramma Zembla. 

Die onthulde dat het bedrijf dwangsommen boven het hoofd hadden gehangen vanwege slechte opslag van kunstgrasmatten. Ook kwam licht verontreinigde grond terecht in woonwijken in Barneveld. Daarbij zou geen gevaar voor de gezondheid hebben bestaan, maar of dat echt zo is moet uit bodemonderzoek blijven. Bewoners zijn verontrust. 

Nieuwe voorwaarden

Gelderland was al een tijd bezig met de nieuwe vergunning en vindt de ophef rond Vink geen reden deze niet te verstrekken. Er komt nu toestemming voor de aanleg van een grondbank en uitbreiding van een bewerkingsterrein. Ook zijn er nieuwe voorwaarden aan de opslag van kunstgrasmatten. Dat laatste is frappant, omdat Vink eerder deze week aankondigde te stoppen met de recycling van kunstgras.

 De ontwerpbeschikking ligt vanaf morgen zes weken ter inzage. Mensen kunnen daarop reageren. Daarna neemt het provinciebestuur een definitief besluit. Gedeputeerde Bieze overleefde in de afgelopen maanden tot twee keer toe een motie van wantrouwen in Provinciale Staten. 

Elke dag het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!