Volledig scherm
Het terrein van Zon en Schild © Lodewijk J.C. Loor

Gemeente Amersfoort wil meer huizen op terrein Zon en Schild

Op het terrein van Zon en Schild, de psychiatrische instelling aan de Utrechtseweg, komen mogelijk nog meer huizen dan de 500 waar rekening mee gehouden werd.

De gemeenteraad van Amersfoort heeft wethouder Menno Tigelaar (Wonen, ChristenUnie) vanavond opgedragen te kijken of het aantal kan worden opgeschroefd. Het voorstel hiertoe kwam uit de koker van de VVD, en kon op de steun van bijna alle partijen rekenen: alleen de BPA en de SP stemden tegen.

Volgens VVD-raadslid Dirk Dekker is het tekort aan huizen in Amersfoort zó groot, dat ieder stuk geschikte grond moet kunnen worden bebouwd. ,,Amersfoort heeft de ambitie om nog vóór 2030 13.000 woningen te bouwen, en bouwgrond is ongelofelijk schaars”, aldus Dekker. ,,Het vergroten van het aantal woningen op Zon en Schild zou een ‘quick win’ zijn.”

Quote

Het vergroten van het aantal woningen op Zon en Schild zou een ‘quick win’ zijn.

Dirk Dekker (VVD)

Grondverkoop

Als gevolg van de stemming vanavond, moet wethouder Tigelaar vóór maart volgend jaar aan de gemeenteraad rapporteren hoe er aan de Utrechtseweg meer huizen kunnen worden gebouwd. Over bebouwing van Zon en Schild wordt al vele jaren gesproken. Al in 2018 meldde GGZ Centraal, eigenaar van het terrein, tweederde van haar grondgebied te willen verkopen voor huizen. Volgens de instelling komt Zon en Schild steeds ruimer in haar jasje te zitten, onder meer doordat steeds meer psychiatrische patiënten elders in de stad een woon- of behandelplek toegewezen krijgen.

Alle zorgactiviteiten die in de toekomst op Zon & Schild blijven, worden geconcentreerd in het meest westelijke deel van het terrein. Om dit mogelijk te maken, wordt onder meer het in onbruik geraakte Hebronpand gerenoveerd.