Volledig scherm
Het pand van de Hogeschool Utrecht aan de Nieuwe Poort in Amersfoort waar de kantoorbestemming af werd gehaald. © AD

Gemeente moet 1 miljoen planschade betalen aan HU

De gemeente Amersfoort moet de Hogeschool Utrecht (HU) 1 miljoen euro planschade betalen, omdat de kantoorbestemming van het pand aan de Nieuwe Poort in Amersfoort is ingetrokken.  Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland bepaald.

Op 5 juni 2013  wijzigde de gemeente de bestemming van de percelen, waarop de HU in Amersfoort is gebouwd pal naast de Pathébioscoop en aan de rotonde richting de kop van het Soesterkwartier. De percelen kregen een maatschappelijke bestemming, waarbinnen ook het geven van onderwijs is toegestaan. Daarmee schrapte de gemeente de oude kantoorbestemming.

De mogelijkheid voor de HU om het gebouw in de toekomst desgewenst te koop te zetten als kantoorruimte is daarmee komen te vervallen. Een groot financieel nadeel, volgens de hogeschool, die daarom een verzoek tot vergoeding van de planschade indiende bij de gemeente.  

Kantoor

De HU hield in 2008 bij de aankoop van de grond rekening met de brede bestemming en de mogelijkheid tot kantoorgebruik. Ook voor de financiële administratie van de hogeschool maakt het een groot verschil of het pand in de boeken staat als kantoor annex onderwijsbestemming, dan wel als maatschappelijke bestemming. Het gebouw kan niet meer worden verkocht aan partijen die er een kantoor willen vestigen. Daarmee vervalt een brede en lucratievere markt, dan enkel die van onderwijsinstellingen, zo argumenteert de HU.

De gemeente is evenwel van mening dat de kosten om van het schoolgebouw een kantoor te maken zo hoog zijn, dat de waarde van het kantoor lager zal zijn dan de huidige waarde als school. Reden voor Amersfoort om een verzoek tot planschade af te wijzen. De rechtbank bestempelt die afwijzing uit oktober 2017 als onrechtmatig en heeft geoordeeld dat de gemeente wel degelijk planschade moet betalen. De schade is vastgesteld op 1 miljoen euro. 

‘Zoveelste fout’

De  Amersfoortse SP-fractie spreekt over een enorme blunder van de gemeente en heeft vandaag schriftelijke vragen ingediend. ,,Dit is de zoveelste fout op rij die de gemeente heel veel geld kost’’, aldus SP-raadslid Marijke Jongerman. 

De partij wil ook weten of de provincie een rol heeft gespeeld. Die heeft twee jaar geleden de rem gezet op de ontwikkeling van kantoren gezien de grote leegstand daarvan. Volgens Jongerman heeft de provincie mogelijk druk uitgeoefend bij het wegbestemmen van de kantoorlocatie op het perceel van de Hogeschool Utrecht. ,,In dat geval moet de provincie wat de SP betreft ook opdraaien voor de kosten van de planschade’’, vindt Jongerman.