Willemien Meershoek bij de ingang van de tunnel.
Volledig scherm
PREMIUM
Willemien Meershoek bij de ingang van de tunnel. © Saskia Berdenis van Berlekom

Gevonden tunnel in Kamp Amersfoort: de kortste weg van gevangenis naar dodencel

Onderzoekers van Kamp Amersfoort hebben een bijzondere ontdekking gedaan: een tunnel die het gevangenenkamp en het SS-deel van het kamp verbond. Kamp Amersfoort wil graag dat de tunnel deel gaat uitmaken van het bezoekerscentrum, maar mist geld voor renovatie.

De vondst van de tunnel kwam als een totale verrassing. Niemand had verwacht dat de tunnel, die stamt uit 1944, nog zou bestaan. Verwacht werd juist dat die zou zijn gesneuveld bij verschillende werkzaamheden in de jaren 60. Destijds werd, onder meer door de vestiging van de Politieschool, bijna het hele originele kamp afgebroken. Waaronder de kelder onder het SS-administratiegebouw, waar deze tunnel op aansloot.

  1. Mogen de terrassen eindelijk open, komt de regen met bakken uit de hemel
    PREMIUM
    column

    Mogen de terrassen eindelijk open, komt de regen met bakken uit de hemel

    Bijzonder om te zien, hoe goed het was geregeld in Amersfoort, al die terrassen met looproutes. Op dag 1 zijn wij uiteraard ook even gaan kijken. ’s Avonds een rondje gewandeld en een kop koffie op ons favoriete plein. Zonder nadenken op twee stoelen neergezakt en niet nagedacht dat we eerst langs de triage moesten. Maar heel druk was het niet, dus mochten we onze formulieren aan het tafeltje invullen, terwijl de cappuccino’s werden bereid.