Volledig scherm
Kinderen mochten een handje helpen met het scheren van de schapen. © Caspar Huurdeman

Gezellige drukte bij Schaapscheerdersfeest in Lage Vuursche

Het was een gezellig drukke boel vandaag op het Schaapscheerdersfeest in Lage Vuursche. De Drentse en Kempische schapen van de Eemlandse schaapherders Ester en Werner Floor deden  hun winterse jasje uit.

Kinderen mochten de schaapscheerder een handje helpen. Met zo‘n 150 schapen om te scheren, kon hij die hulp goed gebruiken. Naast het schaapscheren was er een markt op het terrein van de familie van Oostrum, met schaap gerelateerde producten, zoals wol en lifestyle-producten. Ook waren er demonstraties wol spinnen,  het gebruik van schapenwol en het maken van een schapenkopje van vilt. 

,,De schapen zijn hartstikke blij dat ze nu lekker van hun winterjas verlost zijn”, zegt herder Ester. ,,Wol isoleert, dus het is niet zo dat ze zich dood zweten in de zomer, maar het scheelt toch gauw twee kilo.” 

Ambacht 

Ester is blij met de belangstelling. ,,Het was een mooie dag voor het Schaapscheerdersfeest. We willen laten zien aan mensen hoe het is om met de schapen te werken. We laten ze kennis maken met de kudde. Het is een bijzonder ambacht, maar vooral een hele leuke.”

Al in het begin van de vorige eeuw kwamen de schaapherders met hun kudde in het dorpje Lage Vuursche en rustten ze even uit bij het huidige Restaurant de Lage Vuursche. Daarom is in het wapen van Lage Vuursche ook een schaapsherder met schaap afgebeeld.

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!