Volledig scherm
© Thinkstock

Gezinnen in Eemnes het rijkst van alle gemeenten in de regio Amersfoort

Het doorsnee vermogen in Nederland is voor de vijfde jaar op rij toegenomen, blijkt uit cijfers van het CBS. Dit komt vooral doordat woningen in waarde blijven stijgen. In de regio Amersfoort vallen de grote vermogensverschillen tussen de steden en de dorpen op.

Eemnes is de rijkste gemeente van de regio. In 2018 had een huishouden gemiddeld 162.600 euro op de bank staan. Ook in buurgemeente Bunschoten-Spakenburg zijn de bewoners vermogend, met een gemiddelde van ruim 140.000 euro. Inwoners van Renswoude bezitten gemiddeld 147.600 euro. Dat is aanzienlijk meer dan huishoudens in Amersfoort, waar het gemiddelde op 47.100 euro ligt.

Ieder jaar berekent het CBS het doorsnee vermogen van de krap 7,7 miljoen Nederlandse huishoudens. Het vermogen bestaat uit bezittingen zoals bank- en spaartegoeden en geld dat in een eigen woning, of onderneming zit. Daar worden eventuele schulden vanaf getrokken. 

De vermogensongelijkheid is net als in voorgaande jaren kleiner geworden, meldt het CBS. Ook dit hangt sterk samen met de aantrekkende huizenmarkt. Tijdens de economische crisis daalden de huizenprijzen en hierdoor werden vooral huizenbezitters met een laag- of middeninkomen extra getroffen. De woningwaarde maakt namelijk een aanzienlijk deel uit van hun vermogen, terwijl rijkere huizenbezitters vaak ook ander vermogen hebben. Nu de woningwaarde stijgt, gaan minder vermogende huizenbezitters er dus in verhouding meer op vooruit.