Volledig scherm
Zon en Schild GGz Centraal Amersfoort, met linksonder het hoofdgebouw en de kerk, en rechtsboven het u-vormige Hebron gebouw. © Lodewijk J.C. Loor

GGz Centraal ontvouwt plannen voor terrein Zon & Schild

Het voormalige sanatorium Hebron op het terrein van Zon & Schild, dat al vele jaren leegstaat, gaat een kantoor en algemene zorgvoorzieningen herbergen. In en rond dit gebouw gaat GGz Centraal zich terugtrekken.

Dat blijkt uit een toelichting op een informatieavond op woensdag 18 september over de laatste stand van zaken rond de toekomstplannen voor psychiatrisch ziekenhuis Zon & Schild. De gemeenteraad bespreekt 29 oktober het toekomstplan (‘ruimtelijk kader’) dat nu gemaakt wordt voor het terrein; een besluit hierover is gepland op 12 november.

Bekend was al dat de organisatie slechts eenderde van het terrein nodig heeft en dat er op het overgebleven deel zo’n 500 woningen kunnen komen. Samen met Amersfoort werkt de organisatie aan het ruimtelijk kader, vergelijkbaar met wat vroeger in jargon een structuurvisie heette. Dat is een alomvattend toekomstplan waarin uitgangspunten en voorwaarden voor het terrein worden vastgelegd op het gebied van zorg, wonen, natuur, cultuurhistorie en duurzaamheid. De volgende fase is het uitwerken van concrete plannen en het maken van een nieuw bestemmingsplan.

Uitgangspunt is – en dat is ook nog niet eerder bekendgemaakt – dat het totale gebied in vier zones wordt verdeeld. Het gebied achter en rond Hebron wordt bestemd voor zorg, samen met gebouw De Kastanjehof, De Voorde en De Gildenhof. Dit is het meest westelijke deel van het terrein, richting Soesterberg. Hebron wordt bestemd voor kantoorfuncties en algemene voorzieningen voor cliënten.

Wonen

Het historische hart met monumentale gebouwen bij de hoofdingang wordt bestemd voor wonen, alsmede het gebied achter paviljoen IJsselberch aan de Amersfoortse kant van het terrein, maar daar ligt wel meer nadruk op de natuur. Verder wordt er ruimte op het terrein bestemd voor nieuwbouw voor zorgfuncties en wonen.

De Veste, het voormalige recreatiegebouw vlak naast restaurant Raakpunt, kan eventueel nog ingezet worden voor therapiefuncties.

Zon & Schild dateert uit de jaren 1929 tot 1940 en is ontworpen door architect Gijs van Hoogevest. Hij bedacht een aantal paviljoens rond een hoofdgebouw. Hebron was destijds voor meer welgestelde patiënten.

De transformatie van het terrein wordt voorbereid door GGz samen met Vollmer & Partners die ook landgoed Veldwijk in Ermelo, ook een terrein voor psychiatrie, heeft helpen omzetten.

Volledig scherm
De plannen uit 2017 voor woningbouw op Zon en Schild. © Zon en Schild

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!