Volledig scherm
Zon en Schild GGz Centraal Amersfoort © Lodewijk J.C. Loor

Groen licht voor vijfhonderd woningen op terrein Zon en Schild in Amersfoort

Op het terrein van Zon en Schild, de psychiatrische instelling aan de Utrechtseweg, komen vijfhonderd huizen. Het plan hiervoor, waar al jaren over wordt gesproken, kreeg dinsdagavond groen licht van de gemeenteraad van Amersfoort.

Het bouwplan kreeg bij bijna alle partijen de handen op elkaar, behalve bij de fracties van de BPA en de SP. Eerstgenoemde partij ziet voor Zon en Schild louter een functie als ‘toevluchtsoord voor de kwetsbare medemens’, laatstgenoemde hekelt dat er groen moet worden opgeofferd om de huizen te bouwen.

Quick win

De VVD deed nog een poging om het aantal huizen op het terrein te vergroten. Volgens raadslid Dirk Dekker is het tekort aan huizen in Amersfoort zó groot, dat ieder stuk geschikte grond moet kunnen worden bebouwd. ,,Amersfoort heeft de ambitie om nog vóór 2030 13.000 woningen te bouwen, en bouwgrond is ongelofelijk schaars”, aldus Dekker. ,,Het vergroten van het aantal woningen op Zon en Schild zou een ‘quick win’ zijn.”

Dekker wilde wethouder Menno Tigelaar (Wonen, ChristenUnie) dan ook opdragen vóór maart volgend jaar te onderzoeken of er extra huizen konden komen aan de Utrechtseweg. De meeste partijen wilden echter niet nóg meer groen opofferen voor woningen, of noemden de locatie aan de verste uithoek van de stad ‘veel te afgelegen voor de bouw van een compleet dorp’.

Behandelplek

Over bebouwing van Zon en Schild wordt al vele jaren gesproken. Al in 2018 meldde GGZ Centraal, eigenaar van het terrein, tweederde van haar grondgebied te willen verkopen voor huizen. Volgens de instelling komt Zon en Schild steeds ruimer in haar jasje te zitten, onder meer doordat steeds meer psychiatrische patiënten elders in de stad een woon- of behandelplek toegewezen krijgen.

Alle zorgactiviteiten die in de toekomst op Zon & Schild blijven, worden geconcentreerd in het meest westelijke deel van het terrein, de zogeheten Zorgzone. Hier staat onder meer het in onbruik geraakte gebouw Hebron. Dat wordt opgeknapt met het geld van de verkoop van andere grond en gebouwen.

Wanneer de bouw van het nieuwe buurtje begint, is nog niet bekend.