Groot onderhoud aan toren Petrus en Pauluskerk Soest om het rijksmonument te behouden
Om de tien jaar wordt er onderhoud uitgevoerd aan de toren van de Petrus en Pauluskerk in Soest. De laatste keer dat dit gebeurde was in 2012. In februari wordt de toren in de steigers gezet en in de periode van maart tot en met oktober vinden de onderhoudswerkzaamheden plaats. Dit is nodig om het Rijksmonument in de toekomst te behouden.
De toren werd gebouwd in 1851-1852 en is van architect Theo Molkenboer. In 1968 werd de kerk achter de toren gesloopt en er kwam later een modernere, kleine kerk voor terug. De neoclassicistische toren en voorgevel bleven wel behouden.
Koperwerk
Tijdens de onderhoudsperiode worden er verschillende werkzaamheden uitgevoerd: zo worden het natuursteen, en het voeg- en metselwerk hersteld. Ook vindt er onderhoud plaats aan de houten bovenbouw en koper-, lood- en pleisterwerk.
De parkeerplaats bij de toren van de Petrus en Pauluskerk wordt tijdens de werkzaamheden deels afgezet met bouwhekken. De kerk blijft in die periode wel gewoon open voor kerkdiensten.
Begin februari wordt de toren in de steigers gezet. Dit zal vier weken duren en daarna vindt van maart tot en met oktober het onderhoud plaats. De werkzaamheden worden uitgevoerd op werkdagen tussen 07.00 en 17.00 uur.
Bekijk onze meest bekeken nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Man op Eerste Pinksterdag in elkaar geslagen op station Nijkerk: ‘Slachtoffer is flink mishandeld’
Nijkerk -
Het is wéér raak op berucht Amersfoorts kruispunt: twee auto’s op elkaar gebotst
Weer zijn er auto’s op elkaar gebotst op de kruising tussen de Rondweg-Noord en de Bergpas in Amersfoort. Het kruispunt staat inmiddels bekend als berucht, doordat er regelmatig ongelukken plaatsvinden. De inzittenden van de drie betrokken auto’s zijn gecontroleerd door het ambulancepersoneel, maar bleven ongedeerd.Amersfoort -
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
PREMIUM20
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn. -
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
Wat is de beste wasmachine voor een gezin van 5 personen of meer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.
-
Soester flat opgefleurd met enorme muurschildering
Soest -
-
-
PREMIUMcolumn
Jeroen fileert de 12 steden die bóven Amersfoort staan op ranglijst meest aantrekkelijke steden
Natuurlijk bleef ik hangen bij het bericht ‘Amsterdam is de aantrekkelijkste stad om te wonen’. Want hoezo dan? Wie kan daar überhaupt een woning betalen? En dat niet alleen: een biertje is er schreeuwend duur, als het al lukt om iets in het Nederlands te bestellen. En je struikelt er over de toeristen. En ja, als Amsterdam eerste staat, waar staat Amersfoort dan op die ranglijst?Amersfoort -
PREMIUM
Ondanks versoepelingen heeft horecaondernemer Yvette groot probleem: ‘Drama om iemand te vinden’
Yes, ze mag weer open met haar eetcafé, maar waar is het personeel? Yvette Luikinga zit met de handen in het haar, want ondanks dat ze zeer blij is met de komende corona-versoepelingen, heeft ze toch echt een probleem. ,,Ik heb geen kokshulp en kan daardoor minder open.”