Bloemen voor Lindsey Ngo (inzet) bij haar woning in de Gounodstraat in Amersfoort.
Volledig scherm
Bloemen voor Lindsey Ngo (inzet) bij haar woning in de Gounodstraat in Amersfoort. © Nico Brons

Halfzus van Lindsey krijgt ook in hoger beroep zeven jaar cel en tbs voor dodelijke brand

Het Gerechtshof handhaaft de straf van zeven jaar en tbs voor de nu 30-jarige vrouw, die in 2017 een fatale brand stichtte in de Gounodstraat in Amersfoort. Haar elfjarige halfzusje Lindsey kwam om in de vlammen.

Het hoger beroep dat de Amersfoortse van Vietnamese afkomst aanspande na haar veroordeling door de Utrechtse rechtbank leverde haar gisteren bij het Gerechtshof in Arnhem geen strafvermindering op.

De jonge vrouw handelde in de bewuste nacht volgens het Hof uit wraak op haar moeder, door wie ze zich verstoten voelde. ‘Ze besprenkelde via de brievenbus de deurmat met terpentine. Vervolgens stak zij met een aansteker een verfspuitbus de doordrenkte mat in brand. Het vuur verspreidde zich in de woning waar haar zus en halfzusje lagen te slapen. De zus wist aan de brand te ontsnappen, maar voor haar halfzusje was het te laat’, vermeldt het vonnis in hoger beroep. Tot een veroordeling voor moord leidde het opnieuw niet, omdat de vrouw ook in hoger beroep bleef zwijgen over de zaak. Omdat niemand weet wat er destijds in haar hoofd om ging, kon voorbedachte rade volgens het Gerechtshof niet worden vastgesteld.

Volgens forensisch deskundigen die de Amersfoortse onderzochten lijdt ze aan een stoornis en koestert ze een diepgewortelde haat tegen haar familie. Omdat de kans op herhaling aanzienlijk is, legde zowel de rechtbank als het Hof haar behalve een gevangenisstraf voor doodslag ook tbs op.

De dramatische brand zorgde voor een schok onder de bevolking in de wijk Randenbroek. Brandweerlieden wisten het elfjarige slachtoffer nog wel uit haar slaapkamer te bevrijden, maar deden dat achteraf tevergeefs. Het meisje overleed niet veel later nadat ze buiten op een brancard was gelegd.