Herenboeren Kees Rezelman (links) en Jeroen Meeder.
Volledig scherm
Herenboeren Kees Rezelman (links) en Jeroen Meeder. © Jeroen Jumelet

Herenboeren Soest vragen gemeente om steun

De Herenboeren van Soest dienen vanavond een initiatiefvoorstel in bij de gemeenteraad van Soest. De 530 ondertekenaars van het burgerinitiatief hopen van de gemeenteraad een positieve uitspraak te krijgen over hun plannen.

De Stichting Herenboeren Soest presenteerde in 2017 plannen voor een kleinschalig gemengd agrarisch bedrijf van circa 20 hectare omvang te vestigen in de gemeente Soest. 

De boerderij wil voorzien in circa 60 procent van de behoefte van haar leden - 200 gezinnen, zo’n 500 personen - aan groente, fruit, vlees, vleeswaren, aardappelen en eieren en zal gerund worden door een professionele boer(in) in loondienst. De consument bepaalt wat er op de Herenboerderij geteeld gaat worden.

Momenteel zijn er 85 gezinnen aangemeld als lid terwijl ruim 100 een lidmaatschap overwegen. De stichting hoopt ‘steun in algemene zin’ te krijgen en hoopt dat de gemeenteraad B en W wil vragen de stichting constructief te steunen bij de ontwikkeling en realisatie van de boerderij. Het gemeentebestuur zou zijn relaties met grondbeherende organisaties daarvoor in kunnen zetten.

  1. Van stille jongen werd sober levende priester Hans van de Schepop in Soest een warme en sympathieke herder
    PREMIUM

    Van stille jongen werd sober levende priester Hans van de Schepop in Soest een warme en sympathie­ke herder

    In de rubriek Van wieg tot graf vertellen we het levensverhaal van een onlangs overleden stads- of streekgenoot. Vandaag het leven van priester Hans van de Schepop (1937-2020). Hij zag het levenslicht in een katholiek gezin in Twello. Zijn vader was onderwijzer, maar ook organist en dirigent in de plaatselijke parochie. Hans, die één jongere zus heeft, was al op jonge leeftijd actief in de katholieke kerk.