Een volwassen grutto.
Volledig scherm
PREMIUM
Een volwassen grutto. © NM / Gillis van Oeveren

Hoe de bedreigde grutto, onze nationale vogel, hier wél opleeft: ‘Uniek voorbeeld in Nederland’

De grutto, onze nationale vogel, verdwijnt in rap tempo uit Nederland. Maar in de Eempolders tussen Amersfoort en Eemnes is de achteruitgang gekeerd en worden juist meer broedparen en kuikens geteld. Hoe kon Eemland uitgroeien tot belangrijke voorbeeldregio in Nederland?

 1. Krachtige mediacampagne toont echte lichamen van pas bevallen vrouwen
  1

  Krachtige mediacam­pag­ne toont echte lichamen van pas bevallen vrouwen

  In de media en online zien we niet vaak realistische beelden van pas bevallen vrouwen, vindt het Australische menstruatieondergoedmerk Modibodi. Daarom lanceert het samen met stockbeeldenbedrijf Getty Images een campagne die het moederschap in al zijn facetten en echte lichamen van pas bevallen vrouwen wil tonen. Het merk nodigt ouders ook uit om op sociale media hun eigen foto’s te plaatsen met de hashtag #PostpartumUnfiltered.
 2. Amersfoortse burgemeester schaart zich achter Layan (13) en Karam (12) die uitgezet dreigen te worden: ‘Schrijnend’
  PREMIUM

  Amersfoort­se burgemees­ter schaart zich achter Layan (13) en Karam (12) die uitgezet dreigen te worden: ‘Schrijnend’

  De Amersfoortse samenleving reageert ontzet op de schrijnende situatie van Layan (13), Karam (12) en moeder Hafsa. De IND wil hen uitzetten naar Marokko, terwijl er behalve een dubbel paspoort van Hafsa geen binding is met dat land. Burgemeester Bolsius schaart zich vierkant achter het gezin. ,,Ik ga er alles aan doen om aan te kaarten dat dit niet humaan is.”