Volledig scherm
PREMIUM
Op bedrijventerrein Harselaar liggen enorme bergen door Vink ingenomen kunstgrasrollen opgestapeld. Zij getuigen nog steeds van de twijfelachtige aanpak van het Barneveldse bedrijf. © AD

Hoe vuil zijn de handen van Vink?

Het Openbaar Ministerie verdenkt afval- en grondverwerker Vink in Barneveld sinds deze week formeel van gesjoemel met vervuilde grond. Hoe schoon is het blazoen nog van het trotse familiebedrijf?  

Dinsdag 14 mei 2019 gaat bij het Barneveldse familieconcern Vink de boeken in als een gitzwarte bladzijde. Het wijdvertakte afval- en grondverwerkingsbedrijf werd op last van het Openbaar Ministerie stilgelegd op verdenking van omvangrijke fraude met verontreinigde grond en bouwzand. Waar normaal de gele bedrijfskleding overheerst op de terreinen van Vink, domineerde een dag lang het zwart met felgele tenue van de politie. Terwijl personeel en directie toekeken, stelden agenten en rechercheurs stapels dossiers en andere bedrijfsdocumenten veilig. De gelijktijdige invallen op vier locaties vormden het begin van een strafrechtelijk onderzoek naar ‘gesjoemel met vervuilde grond’. Als het OM de bewijsvoering rond krijgt over het uitrijden van ‘enkele duizenden vrachtwagens’ met verontreinigd bouwzand op nieuwbouwterreinen, wacht het bedrijf vervolging voor valsheid in geschrifte en het overtreden van de Wet Milieubeheer en de Wet op de Bodembescherming. Aan alle drie de vergrijpen wordt zwaar getild in het strafrecht.