Volledig scherm
De hond, een kruising Tibetaanse terriër, werd vanochtend vroeg gevonden. © Keistadnieuws

Hond zit in stromende regen vastgebonden aan hek van dierenopvang in Amersfoort

UpdateEen kletsnatte hond is vanochtend achtergelaten bij het hek van de dierenopvang in Amersfoort. De hond werd gevonden en meegenomen door een voorbijganger en later naar het asiel gebracht.

Het achtergelaten dier was met een riem vastgebonden aan het hek en zat in de stromende regen. Bij de hond was, vermoedelijk door het baasje dat de hond bij Dierenbeschermingscentrum Amersfoort heeft gedumpt, een dekentje en een voerbak met brokken neergezet.

Een jongeman die anoniem wil blijven, heeft de hond ‘tijdens zijn werkzaamheden’ gevonden en besloot het natgeregende dier mee naar huis te nemen. De man vond de viervoeter, ‘die angstig uit zijn ogen keek’, rond zes uur ‘s ochtends. De hond is door de vinder in de loop van de ochtend terug naar het asiel gebracht.

Woordvoerder Carmen Silos: ,,We hebben de hond nagekeken, maar hij is helaas niet gechipt. Naar omstandigheden gaat het redelijk met hem. De dierenarts zal hem morgen verder onderzoeken.”

Aaibaarheidsfactor

De hond is een kruising van een Tibetaanse terriër met een onbekend ras. Zijn leeftijd is evenmin bekend. ,,Het is een heel sociaal beestje, maar door alle gebeurtenissen wel een beetje schrikkerig. Hij heeft een hoge aaibaarheidsfactor.”

Volledig scherm
De gedumpte hond is inmiddels opgedroogd. © Dierenbeschermingscentrum Amersfoort

Het Dierenbeschermingscentrum hoopt aan de hand van camerabeelden op het terrein een helder beeld te krijgen van het baasje dat het dier heeft gedumpt. ,,Een dier dumpen is verboden. Als de beelden goed genoeg zijn, doen wij aangifte bij de politie.”

Ondanks dat het beestje is achtergelaten, heeft de baas nog veertien dagen de tijd zich te melden en het dier op te halen. ,,Dan moet hij wel de kosten van het verblijf én de medische kosten betalen. Ook is er dan een grote kans dat hij een proces-verbaal krijgt. Wij achten de kans dan ook niet zo groot dat het baasje zich zal melden.”

Nieuw thuis

Over twee weken wordt er gekeken of het hondje naar een nieuw thuis kan. ,,Het kan zijn dat hij nog meer tijd nodig heeft. We gaan deze week een naam voor de hond bedenken. Als we zo naar het beestje kijken, dan denken we niet dat het lang duurt voordat hij weer een nieuw baasje heeft.”

Dat de vinder besloot de hond mee naar huis te nemen, noemt Silos, ‘bijzonder vreemd’. ,,Het is een privéterrein en de hond moet vanaf de weg niet te zien zijn geweest”, zegt ze.

,,Op de bordjes bij het asiel staat dat er vanaf zeven uur iemand aanwezig is. Het is niet de bedoeling dat iemand zo’n hond dan zelf meeneemt. Ook al was het met de beste bedoelingen. Wellicht is de hond ziek of gevaarlijk. Het is dan beter om 144 te bellen en bij de hond te blijven tot de dierenambulance is gearriveerd. Dat is voor de gestreste hond ook veel beter.”

Het gebeurt volgens Silos incidenteel dat dieren op deze manier bij het hek van het asiel worden achtergelaten. ,,Het komt gelukkig niet vaak voor. Als een baasje de afstandskosten niet kan betalen, dan zijn wij redelijk. Het mag geen reden zijn om een dier zo achter te laten.”