Volledig scherm
Het kantoor van Natuurmonumenten wordt de komende tijd ingericht. © Atelier Rambonnet

Hoofdkantoor Natuurmonumenten verhuist naar Amersfoort

Het hoofdkantoor van Natuurmonumenten verhuist na de zomervakantie van ’s Graveland naar Amersfoort. Tweehonderd werknemers nemen hun intrek in het voormalige pand van adviesbureau Twynstra Gudde op het Stationsplein.

Dat maakte de landelijke natuurorganisatie vandaag bekend. Directeur Marc van den Tweel zegt erg uit te kijken naar de verhuizing. ,,Amersfoort is een belangrijke groene hub aan het worden. De afgelopen jaren hebben allerlei natuur- en cultuurhistorische organisaties zich in Amersfoort gevestigd, zoals Staatsbosbeheer en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Het is voor ons prettig om in een stad te kunnen werken met zoveel partnerorganisaties.’’

Natuurmonumenten huurt het voormalig pand van Twynstra Gudde voor een periode van tien jaar. Het gebouw wordt de komende maanden verbouwd. Aan de binnen- en buitenkant zal worden gewerkt met duurzame materialen. Er komen tweehonderd werkplekken en twintig vergaderplekken in het kantoor.

Bereikbaarheid

De belangrijkste reden voor de verhuizing is dat Natuurmonumenten haar bereikbaarheid wil verbeteren. Het hoofdkantoor moet, meer dan voorheen, een plek worden waar werknemers, partnerorganisaties en vrijwilligers kunnen vergaderen. Het hoofdkantoor in ’s Graveland, een dorp in Het Gooi, was niet goed te bereiken met het openbaar vervoer. Het nieuwe kantoor in Amersfoort, pal naast het station, is dat wel. ,,Centraler dan Amersfoort krijg je het niet. Bovendien werken de meeste van onze werknemers in Midden-Nederland’’, zegt Van den Tweel.

Een andere reden om naar Amersfoort te verhuizen is het feit dat het hoofdkantoor van Natuurmonumenten nu nog bestaat uit zes gebouwen op verschillende locaties in ’s Graveland. ,,Dat is historisch zo gegroeid, maar een beetje lastig in de praktijk. We willen dat de werknemers in hetzelfde pand, dus op het hoofdkantoor, gaan werken. Dat is beter voor de samenwerking en de interne communicatie.’’

Cultuurhistorische waarde

Een paar locaties van het huidige hoofdkantoor zullen in handen blijven van Natuurmonumenten vanwege hun cultuurhistorische waarde. Enkele moderne locaties zullen worden verkocht of verhuurd.

Burgemeester Lucas Bolsius zal de werknemers van Natuurmonumenten donderdag tijdens een personeelsfeest in theater Flint welkom heten. Directeur Marc van den Tweel zal de burgemeester, om de komst van Natuurmonumenten als groene organisatie te symboliseren, een jonge eik aanbieden om te planten op het Stationsplein.