Volledig scherm
PREMIUM
© Saskia Berdenis van Berlekom

Huilend standbeeld op Lieve Vrouwekerkhof: ‘Belangrijk om het hiv-stigma te doorbreken’

Een roze beeld van een vrouw met haar voeten in het water, elke 40 seconden laat ze een traan: het staat een week lang op het Lieve Vrouwekerkhof in Amersfoort. Vandaag werd het onthuld.

Volledig scherm
© Gemeente Amersfoort

,,Hier ben ik!”, zegt Eliane Becks (42), terwijl ze haar armen spreidt. Ze is een van de verhalenvertellers die op de website van het Aidsfonds haar verhaal doet en het beeld naar Amersfoort haalde. ,,Ik heb hiv, leef en ben gezond. Maar elke 40 seconden sterft er iemand aan aids en dat is niet nodig.” 

Zelf kreeg de van oorsprong Burundese zeventien jaar geleden de diagnose hiv-positief. ,,Er zijn medicijnen die het een chronische ziekte maken. Vroeger slikte ik twintig pillen per dag, nu is dat er nog maar één. Maar nog niet overal ter wereld zijn deze medicijnen verkrijgbaar.” De Amersfoortse is ontzettend trots dat het beeld nu in haar stad staat. ,,Het is belangrijk dat het stigma doorbroken wordt. Mensen hebben vooroordelen en weten zoveel niet. Bijvoorbeeld dat je het virus niet over kunt dragen als het niet te detecteren is in je bloed.”